Miljardenwinst Engie wordt weggeveegd door eenmalige kosten
© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Het Franse energiebedrijf Engie, moedermaatschappij van Electrabel in ons land, heeft het afgelopen jaar kunnen profiteren van de hoge prijzen voor gas en elektriciteit. De recurrente nettojaarwinst steeg tot 5,2 miljard euro, tegen 2,9 miljard het jaar voordien. Deze winst ligt aan de basis van de dividenduitkering en die werd dan ook fors verhoogd, met 65 procent tot 1,40 euro per aandeel.
Beleggers reageerden enthousiast: het aandeel Engie koerste dinsdagochtend meer dan 5 procent hoger, op een voornamelijk rode beurs. Elk personeelslid kreeg vorig jaar ook 1.500 euro bonus uitgekeerd.
Maar onder de streep bleef er slechts een nettowinst van 200 miljoen euro over voor Engie, tegenover 3,7 miljard in 2021. De recurrente winst werd weggeveegd door onder meer de extra provisies voor de verlenging van de kerncentrales in België en de verliezen op de gaspijpleiding van Gazprom, Nord Stream 2.
De omzet van Engie steeg in 2022 met 62,2 procent tot 93,9 miljard euro. Tegenover de hogere prijzen stonden lagere volumes, vooral in Frankrijk en België. Particulieren namen 20 procent minder stroom en gas af, deels als gevolg van warmere temperaturen maar ook deels als gevolg van hogere prijzen.
De uitbating van de Belgische kerncentrales leverde Engie vorig jaar 1,026 miljard euro winst op, 7 procent meer dan het jaar voordien. Het bedrijf kon profiteren van de recordprijzen voor elektriciteit op de markten. De beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales lag met 83,6 procent wel lager dan in 2021, onder meer als gevolg van onderhoud.
Engie kwam dinsdag bij de jaarresultaten ook nog eens terug op het principeakkoord dat het bedrijf heeft afgesloten met de Belgische regering rond de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 voor tien jaar. De bedoeling is om beide centrales in november 2026 te kunnen heropstarten, bevestigt het bedrijf. Daarvoor zijn er wel drie voorwaarden: de oprichting van een juridische structuur zodat het eigenaarschap over de centrales wordt verdeeld tussen de Belgische staat en Engie, een kader dat een plafond zet op de toekomstige kosten voor het nucleaire afval en een reeks garanties om de goede uitvoering van de verbintenissen van de nucleaire operator te verzekeren, staat in het persbericht.
Voor de zomer wil men tot een definitief akkoord komen, bevestigde CEO Catherine MacGregor op de persconferentie. Ze hoopt “binnen enkele weken” alle details te kunnen uitklaren, bijvoorbeeld over de exacte timing. “Tegelijk blijven we constructief samenwerken om de energiebevoorradingszekerheid te garanderen”, klonk het nog over de gesprekken met de Belgische staat.
Op de vraag of Engie bezig is met de tijdelijke verlenging van Doel 1 en 2 en Tihange 1 via de zogenaamde “fuel extension”, om black-outs tijdens de winter van 2025 te vermijden, antwoordde de CEO negatief. “We plannen dit niet, want er is geen kader voor nucleaire veiligheid voor”, aldus MacGregor. “Al onze inspanningen zijn gericht op de verlenging van de twee kerncentrales (Doel 4 en Tihange 3)”. Ze gaf toe dat de winter van 2025 spannend wordt, “maar België heeft een CRM-veiling georganiseerd waar wij ook aan hebben deelgenomen”. Die moet zorgen voor extra productiecapaciteit. Engie verwacht dat zijn gascentrale in Flemalle tegen 2025 klaar zal zijn, “dus net op tijd”.
Engie herhaalde dinsdag ook nog eens dat het niet akkoord gaat met het optrekken van de nucleaire spaarpot, beheerd door Synatom en bedoeld voor de stopzetting en ontmanteling van de Belgische kerncentrales. De factuur voor Engie werd eind vorig jaar verhoogd tot 3,3 miljard euro. Het bedrijf heeft een aangepast voorstel ingediend bij de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV). Financieel directeur Pierre-François Riolacci zei dinsdag dat ondanks dat het bedrijf niet akkoord gaat, de factuur al moet worden geboekt.
Voor 2023 verwacht Engie een recurrente nettowinst tussen de 3,4 en 4 miljard euro en een bedrijfswinst (zonder nucleair) van 6,6 à 7,6 mijard euro. Dat ligt in de lijn van de verwachtingen van analisten, zegt persagentschap Bloomberg. Het bedrijf verwacht dat de grondstofprijzen de volgende jaren zullen normaliseren.
Engie zei dinsdag dat kernenergie “geen corebusiness” meer is voor het bedrijf. Het concern wil massaal investeren in de energietransatie. Vorig jaar kwam er al 3,9 GW aan hernieuwbare energie bij en ook de volgende jaren mikt men op een gelijkaardige inspanning, tot 80 GW tegen 2030. Tot 2025 zal Engie 22 à 25 miljard euro investeren in de energietransitie, de helft meer dan de vorige jaren. Maar een goede energiemix zonder aardgas zal niet lukken, waarschuwde MacGregor nog.
Zeker twee doden nadat toeristenboot zinkt op Lago Maggiore in Italië, brandweer zoekt vermisten
Wanneer wordt een strenge baas een toxische baas? “We zijn niet allemaal geboren psychopaatjes”
Waarom zo veel mensen wakker liggen van het Sanda Dia-vonnis. “Heel makkelijk om hier een symbool in te zien”
Vinger ziet paars en dik door ring die er niet meer afgeraakt, maar daar weet buurman trucje op
OVERZICHT. Hoe zit het nu met de titelstrijd? Antwerp heeft nog steeds de beste papieren, Union en Genk moeten winnen