Vakbond klaagt recordaantal ambulance-interventies bij Brusselse brandweer aan: “Mensen vragen een ziekenwagen voor van alles en nog wat”

Archiefbeeld© Brandweer Brussel

De Brusselse brandweer voerde vorig jaar meer dan 100.000 ambulance-interventies uit, een record. Vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette (SLFP-VSOA) betreurt dat. De vrees bestaat dat er op andere diensten zal worden bezuinigd om de medische hulpteams te versterken.

jvhBron: BELGA

Op tien jaar tijd steeg het aantal ambulance-interventies bij de Brusselse brandweer van 63.709 in 2012 naar 100.204 in 2022. Dat is een toename van ruim 57 procent. “Mensen vragen een ziekenwagen voor van alles en nog wat, omdat ze denken dat het sneller is. We voeren veel minder spoedritten uit”, zegt Labourdette. Hij pleit voor artsen op de dienst 112 die beslissen of het wel nodig is om een ziekenwagen te sturen. Ook een sensibilisatiecampagne zou nuttig kunnen zijn.

De toename van het aantal interventies geeft ook problemen op het vlak van werkdruk. “Het is essentieel om het aantal brandweerlieden van wacht te verhogen, maar een brandweerman is duur en er is een trend om te bezuinigen in de openbare dienst”, klinkt het. “We hebben een werkgroep opgericht om te trachten de werkdruk te verminderen, maar het risico bestaat dat we dan andere hulpdiensten in gevaar brengen. De directie heeft bijvoorbeeld voorgesteld om een brandweerwagen te schrappen van een post om het aantal mensen dat oproepbaar is, te verhogen.”

Het probleem stelt zich niet alleen in Brussel, maar overal. “Er is dringend een reorganisatie nodig, want het is bedroevend”, luidt het. “Deze toestand is niet goed voor de bevolking en het gebrek aan effectieven brengt het personeel in gevaar tijdens interventies. Als dit zo doorgaat, zullen er ongelukken gebeuren. Ik heb de indruk dat de directie en zelfs de politiek niet meer weten wat ze moeten doen.”

Aangeboden door onze partners