Russisch spionageschip in november opgemerkt voor Belgische kust

© BELGA

Een Russisch spionageschip, wellicht hetzelfde dat eerder in Nederlandse wateren werd gesignaleerd, is op 17 november van vorig jaar ook voor onze kust opgemerkt. Dat bevestigt minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Volgens onze inlichtingendiensten hadden de Russen bijzondere interesse in de Belgische windmolenparken voor de kust. De beveiliging wordt opgedreven.

gjs, tgBron: BELGA

De precieze motieven kennen we niet, toch moeten we niet naïef zijn, zegt minister Van Quickenborne. “Zeker als ze zich verdacht gedragen in de buurt van onze windmolenparken en andere kritieke infrastructuur. De passage van het Russische schip kadert zonder twijfel binnen de bredere context van de Oekraïne-oorlog.”

Het vaartuig voer zonder AIS, het verplichte veiligheidssysteem dat de identiteit van schepen automatisch voor anderen kenbaar maakt. Onze veiligheidsdiensten zijn uitgerukt, maar bij aankomst waren de Russen al verdwenen uit onze wateren. Op basis van verdacht vaargedrag is wel een onderzoek ingesteld door het Maritiem Informatie Kruispunt.

Niet eerste keer

Maandag rapporteerde de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over de passage van het schip in Nederlandse wateren. De Nederlandse militaire inlichtingendienst gaat ervan uit dat het, net als bij ons, de bedoeling had gevoelige infrastructuur zoals windmolenparken, onderzeese gasleidingen en kabels voor communicatie- en dataverkeer in kaart te brengen, als voorbereiding op “de verstoring en sabotage” ervan.

Kenneth Lasoen, specialist Belgische inlichtingendiensten, is niet onder de indruk van het incident. “Omdat het bijna constant gebeurt. Ze proberen onder meer communicatie te onderscheppen. Veel is er niet tegen te doen, behalve vragen dat ze de territoriale wateren onmiddellijk verlaten. In extreem geval kan het vuur geopend worden, maar dat zal zelden gebeuren. Reageren gebeurt meestal via diplomatieke weg.” Van Quickenborne bevestigt dat ons land Moskou via de geijkte kanalen zal aanspreken over het incident.

“Of dat ook wat zal opleveren, dat is maar de vraag”, zegt Lasoen.

Aangeboden door onze partners