Europees Hof voegt klacht Kiev tegen Rusland toe aan MH17-zaak

© AP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de Oekraïense klacht tegen Rusland over de invasie toegevoegd aan een grotere zaak. De misdaden die door de Russen na de invasie zouden zijn gepleegd worden nu samen onderzocht met alle mensenrechtenschendingen die sinds 2014 in Oekraïne zijn gepleegd, waaronder het neerhalen van MH17.

Bron: BELGA

Het Straatsburgse Hof noemt de zaak “Oekraïne en Nederland tegen Rusland”. Daartoe behoorden behalve MH17 eerder al misdaden die zijn gepleegd door de pro-Russische separatisten, die al sinds 2014 in oorlog zijn met Oekraïne. Kiev beschuldigt Rusland ook van grove mensenrechtenschendingen die zijn gepleegd sinds de invasie van 24 februari, bijna een jaar geleden.

Naast deze zaken heeft het EHRM nog drie zaken die door landen zijn aangespannen over de gebeurtenissen op de Krim en in Oost-Oekraïne. Bovendien hebben meer dan 8.500 individuen klachten ingediend bij het Hof.

Bij de ramp met de MH17-vlucht kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig werd in 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne.

Aangeboden door onze partners