Een Thaise klassieker en jong keukengeweld: twee Gentse restaurants nieuw in de Bib Gourmand

Le Baan Thai en Boris & Maurice pronken vanaf dit jaar in de Bib Gourmand.© IF/Carlo Coppejans

Gent / Sint-Amandsberg -

Twee Gentse restaurants zijn dit jaar nieuw in de Bib Gourmand. Dat is de gids van Michelin die restaurants in de kijker zet waar je lekker eet voor een schappelijke prijs. De Gentse nieuwkomers zijn Boris & Maurice (Sint-Amandsberg) en Le Baan Thai, dat al 34 jaar een stukje Thailand naar het Patershol brengt.

Max Dedulle

Een lekker driegangenmenu voor 45 euro of minder. Restaurants die dat serveren, maken kans om de Bib Gourmand te halen. Welke restaurants die status behouden (of verliezen), weten we volgende maand. Maar dinsdag maakte Michelin alvast de tweeëntwintig adressen bekend die nieuw zijn in de gids. Daar zitten twee Gentse zaken bij: de nieuwe bistro Boris & Maurice, in Sint-Amandsberg, en oude bekende Le Baan Thai in de Corduwaniersstraat, in het Patershol.

Eentje op drinken

“De Thaise traditie toont zich hier van zijn smakelijkste kant”, schrijft de gids over Le Baan Thai. Het restaurant was bij de start in 1989 nog maar het tweede Thaise eethuis in onze stad, maar is nog steeds een vaste waarde. “Dankzij het gebruik van verse producten, uitbundige parfums en beheerste pittigheid.” Niet onze woorden, maar die van Michelin.

“Geweldig nieuws”, zegt Wanpen Kit Rattanawong (66), die al sinds de start meedraait bij Le Baan Thai. “Het maakt me vooral blij dat ze onze prijs-kwaliteitverhouding appreciëren. We staan al langer in de gids van Michelin, en toegegeven: af en toe keert zich dat tegen ons. Mensen zien de sticker aan onze voordeur en maken rechtsomkeer, want ze denken dat we per definitie een duur restaurant moeten zijn. Maar het tegendeel is waar.”

De vermelding in de Bib Gourmand is ook een mooie opsteker voor het team, vindt Wanpen. “Ik doe het tegenwoordig iets rustiger aan, maar gelukkig kan ik rekenen op een jong, gemotiveerd team. Een hechte groep ook, en wees maar zeker dat we er samen eentje op gaan drinken.” (lees verder onder de foto)

Voor het team van Baan Thaï is elke reden goed voor een bescheiden feestje.© IF

Nieuwkomer

Die andere Gentse nieuwkomer in de Bib Gourmand is ook daadwerkelijk nieuw in onze stad. Alhoewel, nieuw? Zaakvoerders Boris Mahy en Maurice Van Damme zijn zeker geen onbekenden. Het duo werkte eerst jarenlang samen bij Bodo in de Brugstraat, en opende in april 2022 zijn Franse bistro op de Antwerpsesteenweg.

Opvallend: een vaste kaart heeft dit restaurant niet. Iedere maand staan nieuwe gerechten op het menu, telkens met seizoensgebonden producten. “Bij ons zal je dus geen tomaten en aubergines vinden in de winter”, zeiden de twee vrienden daar eerder over in onze krant.

Die aanpak kan ook Michelin waarderen. “In dit gezellig buurtrestaurant smul je van ongedwongen Franse bistroklassiekers, maar dan wel op hún manier bereid. Je begint bijvoorbeeld met goujonettes met tartaarsaus, krijgt niet genoeg van de archiducsaus bij het sappige piepkuiken en eindigt met een chocolademousse.”

Het nieuwe restaurant is nog geen jaar open, maar trekt nu dus al de aandacht van vooraanstaande restaurantgidsen. In november haalde Boris & Maurice nog een 13/20 in de Gault & Millau. De vermelding in de Bib Gourmand is dus een nieuwe erkenning voor de ambitieuze Gentenaars.

Boris en Maurice openden pas in april hun eigen restaurant.© carlo coppejans

Aangeboden door onze partners