Vernieuwd Gent Jazz strikt Norah Jones en heeft andere bier-sponsor: “Bijloke blijft de perfecte locatie voor ons festival”

Norah Jones komt naar Gent Jazz

Gent -

Le nouveau Gent Jazz est arrivé. De nieuwe organisator Greenhouse Talent maakte dinsdag de eerste namen bekend voor de editie van 2023. Met Norah Jones en Gregory Porter komen er al zeker twee kleppers naar het festival, dat afgelopen najaar nog dreigde te verdwijnen.

Max Dedulle

LEES OOK. Financieel wanbeheer deed Gent Jazz en Jazz Middelheim de das om: “Megalomaan en veel te hoge onkostennota’s”

Nog geen drie maanden geleden zag het er beroerd uit voor Gent Jazz. De vzw die het jaarlijkse festival organiseerde, ging failliet en liet een diepe schuldenput achter. Enkele weken later oogde de toekomst opnieuw rooskleurig. De Gentse concertorganisator Greenhouse Talent pikt de draad op, en het festival hoeft niet eens een editie over te slaan.

Hoe de eerste editie van het ‘nieuwe’ Gent Jazz eruitziet, maakte Greenhouse Talent dinsdagmorgen bekend. Kort samengevat: veel verandert er niet. Het festival strijkt van 5 tot 15 juli neer in Gent, voor een mix van jazz en pop op twee podia. Er is een nieuwe huisstijl, een nieuwe website en biermerk Omer is de nieuwe hoofdsponsor. Maar een bezoeker die het nieuws niet volgde, zal deze zomer amper doorhebben dat er een nieuwe wind door het festival waait.

Plaats van afspraak blijft de Bijlokesite. “Want er is geen enkele plek in onze stad meer geschikt voor dit festival”, zegt Pascal Van De Velde van Greenhouse Talent. “Het is een fantastische locatie, zeker met het vele groen. Je hebt hier geen Vorst Nationaal of Lotto Arena, zalen waar de topartiesten langskomen. Maar die lacune vult Gent Jazz op. We werken als boekingskantoor al langer samen en ik heb hier enkele van mijn favoriete concerten ooit meegemaakt. Dit als Gents bedrijf mogen verder zetten, is een grote eer.” (lees verder onder de foto)

Norah Jones stond ook in 2017 op Gent Jazz.© Steven Hendrix

Geen nieuwe naam

Greenhouse Talent kiest dus niet voor een radicale breuk met het verleden. Nochtans kwam het festival negatief in het nieuws nadat de vorige organisator, Bertrand Flamang, werd beschuldigd van financieel wanbeheer en toxisch gedrag tegenover zijn medewerkers.

“Mensen vroegen of we van plan waren om de naam te veranderen”, zegt Van De Velde. “Gent Jazz zit toch wat in de schandaalsfeer?, kregen we te horen. Maar we kijken liever naar de toekomst. Internationaal staat dit festival echt op de kaart. Voor jazz- en andere artiesten die touren in de eerste weken van juli, is Gent Jazz een vaste stop. Die naamsbekendheid geef je niet zomaar op.” (lees verder onder de foto)

Cultuurschepen Sami Souguir (Open VLD), Pascal Van De Velde en Bijlokedirecteur Geert Riem.© DVH

Over artiesten gesproken: Norah Jones is voorlopig de grootste naam op de affiche. De zangeres brak alweer twintig jaar geleden door met het album Come Away with Me en stond al twee keer eerder op het Gentse podium. Ook Gregory Porter is zo’n artiest die jazz naar een breed publiek brengt. De Amerikaanse zanger krijgt de eer om het festival te openen, op 5 juli.

Met Isolde Lasoen, stadscomponiste Lara Rosseel en het jonge talent van Dishwasher staan er ook al meteen drie Gentse muzikanten op de affiche. Meer namen volgen later, belooft Pascal Van De Velde. “Wees dus niet bang als je favoriete artiest er niet bij staat.” De ticketverkoop start volgende week vrijdag, op 3 maart.

Meer info: www.gentjazz.com

Aangeboden door onze partners