Bouchez dreigt met totale blokkering van de federale regering: “5 kerncentrales verlengen, of anders...”

© BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dreigt met een totale blokkering van de federale regering als er niet snel duidelijkheid komt over de verlenging van de drie oudste kerncentrales. Hij verwijt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) sabotage “omdat ze in plaats van drie kerncentrales meer gascentrales wil”.

De uithaal van Bouchez komt een dag nadat Engie, de uitbater van de Belgische kerncentrales, zijn jaarresultaten voorstelde. Daarin liet CEO Catherine McGregor nog eens duidelijk verstaan dat wat haar bedrijf betreft kernenergie een aflopend verhaal is. Enkel aan de verlenging van de twee jongste reactoren werkt Engie. Een kortetermijnverlenging van de oudste centrales ligt niet eens op tafel. “Er bestaat geen kader voor de nucleaire veiligheid om kerncentrales voor een korte tijd open te houden”, zegt ze in De Tijd. En dat net nu de federale regering rekent op die oudste centrales om de lastige winters van 2025 en 2026 te overbruggen.

LEES OOK. Als Tihange 1 ook openblijft, hebben we zoveel stroom dat het net het niet aankan: “Waar zijn we mee bezig?”

Skireis

Volgens Bouchez heeft zijn démarche daar niets mee te maken. Hij wijst naar een geschrapte vergadering over de veiligheidseisen van de kerncentrales en maakt zich sterk dat nucleaire waakhond FANC hem liet verstaan dat er geen enkel probleem was met de huidige geldende eisen. “We eisen een vergadering. Zo niet zal in de regering geen enkel dossier meer kunnen vooruitgaan.”

Op het kabinet van Van der Straeten benadrukken ze dat ze met een open vizier aan een oplossing werken. Daarbij staan veiligheid, bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en de impact op de ontwikkeling van hernieuwbare energie centraal.

Maar al bij al passeert het dreigement van Bouchez vrijwel rimpelloos in de Wetstraat. Premier Alexander De Croo (Open VLD) is op skireis. En hij is niet van plan die reis vroegtijdig af te breken. “Dat hoeft ook niet”, zegt Bouchez. “Dat kan volgende week ook.” Ook de MR-voorzitter is op skireis. (agy)

Aangeboden door onze partners