Grote zoekactie naar vrouw (75) met dementie in Eisden: “Controleer je tuin en garage”

Maasmechelen -

Een 75-jarige dementerende vrouw, Emilia Chini, is al sinds woensdagnamiddag vermist in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen). Er werd een grote zoekactie op poten gezet en de politie, brandweer, Cel Vermiste Personen speuren samen met vrienden en familie de omgeving af. De vrouw droeg geen jas toen ze verdween, en dat bij koude temperaturen. “Dit zijn cruciale uren”, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Geert Houben/Olivier Simons/Jos Thomassen

De dementerende vrouw, die luistert naar de roepnaam Emilietta, verdween woensdag rond 17 uur aan haar woning in de Damhertstraat in Eisden-Tuinwijk toen ze de vuilniszakken ging buitenzetten. Ze werd voor het laatst gezien op de Lindenlaan maar is sindsdien spoorloos. Daarom zette de politie woensdagavond een grote zoekactie op poten.

Naald in hooiberg

De politie Lanaken-Maasmechelen en federale politie kwamen in groten getale ter plaatse om naar Emilia te zoeken. Ze werden bijgestaan door de Cel Vermiste Personen. Ook de brandweer werd donderdagvoormiddag opgeroepen om met de warmtedrone te zoeken. Met hondenteams en drones wordt volop gezocht naar de vrouw. (Lees verder onder de kaart)

“Voorlopig is er nog geen doorbraak”, zegt Bart Lepage van de Cel Vermiste Personen donderdagmiddag. “We zijn sinds gisteravond volop op zoek met twee speurhonden. Door de mist kon de helikopter van de federale politie tot nu toe niet ingezet worden en moesten we met drones zoeken. Maar vanaf 12.30 uur kunnen we de helikopter wel gebruiken.”

“De zoektocht is momenteel een naald in een hooiberg. De vrouw is verdwenen op de grens van de bewoning en een uitgestrekte groene zone, en we hebben voorlopig geen aanknopingspunt. Tips zijn dus cruciaal. Daarom roepen we de omwonenden ook op om zeker hun tuinen, tuinhuizen en garages te controleren. Het zou kunnen dat de vrouw daar is gaan schuilen tegen de koude.”

Zonder jas in koude

Intussen kammen vrienden en familie ook gestructureerd de buurt uit. Ze concentreren zich vooral op het naburige Mechels Bos richting de Steenweg naar As, een omgeving die ze goed kennen. Marijke en Dominique Maussen, de kinderen van Emilia, zijn zeer bezorgd. “Ma is dementerend”, zegt Marijke, die aan het huis van Emilia de wacht houdt. “Woensdagavond rond 21 uur hebben we de zoekactie gestaakt omdat het donker werd en je dan nog weinig ziet in het bos. Maar ik maak me intussen wel echt ongerust. Zo lang in de koude. Dat kan niet goed zijn.”

Op het moment van haar verdwijning had Emilia geen jas aan, en dat bij koude temperaturen en regenachtig weer. “Dit zijn inderdaad cruciale uren”, zegt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. “De lage temperaturen kunnen een grote impact hebben, zeker bij zo’n kwetsbaar persoon. De ouderdom speelt hierbij ook een rol. En er is natuurlijk het shockeffect wanneer de vrouw beseft dat ze helemaal alleen is. Tijd is dus essentieel in dit soort dossiers. Daarom worden alle grote middelen ingezet.” (Lees verder onder de foto)

De familie van Emilia is nog steeds volop op zoek naar haar, samen met de politie, brandweer en Cel Vermiste Personen.© Jos Thomassen

Ook buren op zoek

Roosje, de zus van Emilia, spreekt op haar fiets intussen zo veel mogelijk wandelaars aan en vraagt hen om een oogje in het zeil te houden. “Als je mijn zus ziet, spreek haar dan aan, hou haar bezig en verwittig intussen de politie.”

Een buurvrouw biedt zich spontaan aan. “Ik ga veel in het bos hier achter ons huis wandelen en ken de omgeving goed.” Ook gemeenteraadslid Eren Dockmeci is op pad. “Ik woon hier op de Lindenlaan en ben achter mijn huis gaan zoeken. Maar ik heb niks gevonden.” Buurman Hasan Duzgun kamt eveneens het bos uit. “Maar je weet niet waar je moet zoeken. Het bos is zo groot”, zegt hij.

Patro Eisden

Emilia Chini is de echtgenote van Jef Mausen. Hij was in de jaren zeventig voetballer bij Patro Eisden, maar miste nadien een lucratieve transfer naar Club Brugge door een kniekwetsuur. Ook Beppi Chini, de broer van Emilia, speelde in de succesvolle jaren tachtig bij Patro en werd er nadien trainer en coördinator.

Emilia is 1,62 meter groot en normaal gebouwd. Ze heeft kort grijs haar en draagt een bril met bovenaan een roze randje. Op het moment van haar verdwijning had ze een blauwe jeansbroek, blauwe trui en donkergrijze pantoffels aan. Ze droeg geen jas. Emilia is dementerend en kan verward en gedesoriënteerd overkomen. Wie informatie heeft over haar verdwijning, kan de politie contacteren via opsporingen@police.belgium.eu of het gratis nummer 0800/30.300.

Buren en vrienden van Emilia helpen mee zoeken.© Jos Thomassen

De vrouw verdween woensdagnamiddag in de Damhertstraat, vlakbij het Mechels Bos.© Jos Thomassen

Aangeboden door onze partners