Filmproducent Harvey Weinstein veroordeeld tot nog eens 16 jaar cel voor verkrachting en aanranding

Voormalig filmproducent Harvey Weinstein (70) is tot nog eens 16 jaar cel veroordeeld voor verkrachting en aanranding. Dit keer in Los Angeles. Hij zit al een gevangenisstraf van 23 jaar uit voor een andere veroordeling in New York.

tgBron: BBC, CNN

“Veroordeel me alsjeblieft niet tot levenslang in de gevangenis, ik verdien het niet”, zo had hij de rechtbank nog gesmeekt. Toch kende men weinig genade. Weinstein kreeg 16 jaar in plaats van de 18 jaar die geëist werd. Hij tekent wel beroep aan, zo liet zijn advocaat al weten.

De beschuldigingen kwamen dit keer van vier vrouwen en gingen over de periode van 2004 tot 2013. De meeste aanrandingen zouden hebben plaatsgevonden in hotels in Beverly Hills.

Jennifer Siebel Newsom, vrouw van de huidige gouverneur van de staat Californië Gavin Newsom, was een van de getuigen op het proces. De andere vrouwen getuigden anoniem.

Ze vertelde de rechtbank in oktober hoe Weinstein haar aanrandde tijdens een vergadering op het filmfestival van Toronto in 2005. “Hij nodigde me uit in zijn hotelkamer om mijn carrière te bespreken. Hij had alleen een badjas aan, wandelde de badkamer in, en zei dat ik hem moest volgen. Hij zei dat ik hem moest aanraken, maar ik weigerde. Toen verwees hij naar een lange lijst beroemde actrices wier carrière hij gemaakt zou hebben. Zijn stem veranderde van smekend naar agressief en dwingend. Toen dwong hij me op een bed, en verkrachtte hij me. Hij zei dat ik moest ontspannen, dat hij me beter zou doen voelen.”

Toch hield Newsom na die verkrachting contact met Weinstein. “Ik had geen keuze. Ik was een machteloze actrice die het probeerde te maken in Hollywood”, aldus Newsom. “Maar voortaan hielden we vooral contact via email, en spraken we elkaar enkel op publieke plaatsen.”

De openbaar aanklager zei dat alle vrouwen in hun getuigenissen opvallende unieke details over het lichaam van Weinstein konden beschrijven zoals littekens.

Weinstein, intussen halfblind, ontkende alle aantijgingen maar werd uiteindelijk veroordeeld voor een verkrachting die vond plaats in februari 2013. Het slachtoffer was een voormalig model en actrice, die in de rechtbank de schuilnaam Jane Doe 1 kreeg.

Weinstein verkrachtte haar op haar hotelkamer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het eerste Weinsteinproces in New York was een mijlpaal in de juridische geschiedenis. De zaak was destijds van groot belang om de #MeToo-beweging op gang te brengen. Sinds 2017 hebben meer dan 80 vrouwen Weinstein publiekelijk beschuldigd van seksueel geweld.

Hij zit momenteel nog een celstraf van 23 jaar uit nadat hij in 2020 in New York veroordeeld werd voor gelijkaardige feiten. De nieuwe straf zal aansluitend worden uitgevoerd, zodat hij zo goed als zeker nooit meer zal vrijkomen.

LEES OOK. Harvey Weinstein schuldig aan seksueel geweld en verkrachting, producent ontsnapt aan levenslange celstraf

Aangeboden door onze partners