China stelt twaalfpuntenplan voor Oekraïne voor: “Dreiging met of gebruik van kernwapens moet worden bestreden”

Archiefbeeld© SOPA Images/LightRocket via Gett

De Chinese regering heeft Rusland en Oekraïne een jaar na het begin van de oorlog opgeroepen om de dialoog te hervatten. China lanceerde ook een twaalfpuntenplan waarin het elk gebruik van kernwapens verwierp. “Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om in dezelfde richting te werken en de directe dialoog zo snel mogelijk te hervatten”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de twee landen ook opriep om aanvallen op burgers en burgergebouwen te vermijden.

jvhBron: Belga

Het ministerie zei verder ook dat “kernwapens niet mogen worden gebruikt”, en dat er geen kernoorlog gestart mag worden. “De dreiging met of het gebruik van kernwapens moet worden bestreden”, staat te lezen in het twaalfpuntenplan. De puntenlijst die China presenteert bevat voorts het tegengaan van sancties die niet door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedgekeurd.

LEES OOK. Waarom China en India vredesplannen voor Oekraïne maken (+)

Ook moet er een verbod komen op de ontwikkeling en het gebruik van biologische wapens. Daarnaast wil China dat de veiligheid van kerncentrales gewaarborgd wordt. Volgens China mag de veiligheid van een land ook niet ten koste gaan van de veiligheid van andere landen. Dialoog en onderhandelingen zijn dan ook de enige uitweg uit de Oekraïne-crisis, meent het.

De Oekraïense president Zelenski zei donderdag dat hij geen Chinees vredesplan had gezien, en de Chinese leiders wilde ontmoeten over hun voorstel alvorens het te beoordelen. “Ik denk dat het in het algemeen een heel goed gegeven is dat China over Oekraïne is begonnen te praten en enkele signalen heeft uitgestuurd”, zei Zelenski. “We zullen een aantal conclusies trekken nadat we de details hebben gezien van wat ze bieden. We zouden graag een ontmoeting met China hebben.”

Gevoelige kwestie

De oorlog is een gevoelige kwestie voor China, vanwege de sterke diplomatieke en economische banden met Rusland, die worden versterkt door een gemeenschappelijk belang om tegenwicht te bieden aan de VS. China zei eerder deze week nog “zeer bezorgd” te zijn over het conflict “dat escaleert en uit de hand loopt”.

Officieel neutraal roept China op tot respect voor de soevereiniteit van staten, waaronder Oekraïne, terwijl het er bij de internationale gemeenschap op aandringt rekening te houden met de veiligheidsbelangen van Rusland. De westerse druk op China neemt echter toe. Zo uitte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken recentelijk nog zijn bezorgdheid over het feit dat China overweegt wapens aan Rusland te leveren.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel is Rusland trouwens in gesprek met een Chinese dronefabrikant om 100 drones te kopen die in april geleverd zouden moeten worden. Het toestel zou vergelijkbaar zijn met de Iraanse Shahed 136-drone, waarmee Rusland talloze aanvallen op Oekraïne lanceerde waarbij honderden doden vielen en civiele infrastructuur werd beschadigd.

Aangeboden door onze partners