EK ATLETIEK. Kevin Borlée wil “genieten” van laatste EK indoor, Dylan Borlée houdt pijnlijke schouder over aan zware val

© BELGA

Met zijn 35 jaar zit Kevin Borlée bijna in de laatste fase van zijn carrière. De Belgian Tornado komt van 2 tot 5 maart in Turkije in actie in wat zijn laatste Europese indoorkampioenschap zal worden. Hij wil “genieten”, ook al is indoor niet meteen zijn grote liefde.

Bron: BELGA

“Indoor lopen is echt heel specifiek. Er zijn de bochten, de manier van tegen elkaar lopen, ... het is niet altijd de beste die wint. Het is nooit mijn prioriteit geweest”, gaf Kevin Borlée vrijdag tijdens de training in Louvain-la-Neuve toe met de estafetteploeg op de 4x400 meter. “Ik richt me op de outdoorevents, maar de estafette maakt deel uit van die voorbereiding en we hebben weer een mooie kans in Istanboel.”

Kevin Borlée kwalificeerde zich voor de 400 meter individueel, maar zal alleen de estafette lopen. “Mijn kwalificatie voor de 400 meter individueel is een beetje absurd, het heeft geen zin om die te lopen. De estafette is daarentegen weer een mooie uitdaging. Het team heeft de goede vorm beet: Alexander (Doom) loopt al sinds het begin van het seizoen heel sterk, Julien (Watrin) wordt beter en Christian (Iguacel) heeft zijn records verbeterd. Het is wel jammer dat Dylan (Borlée) is gevallen. De estafette is een tactisch spel. We zullen moeten zien in welke baan European Athletics ons plaatst, maar we hebben ervaring. Ik zie ons niet als favoriet. Spanje en Nederland staan op het hoogste niveau.”

Kevin Borlée kondigde aan dat Parijs 2024 zijn laatste competitie zou worden om zijn uitzonderlijk rijke en lange carrière af te sluiten. “Voorlopig verloopt de training goed, we bereiden ons voor op de zomer. Dit is mijn laatste EK, ik begin langzaam te beseffen dat ik het einde nader, maar de rode draad is om er het beste van te maken en te genieten tot de Olympische Spelen.”

Belgian Tornados mikken op podium

De Belgian Tornados hebben vrijdag in de marge van een trainingssessie op de indoorbaan van Louvain-la-Neuve, ter voorbereiding op het EK indooratletiek van volgende week in de Turkse grootstad Istanboel, vooruitgeblikt op 2023. Coach Jacques Borlée blijft ambitieuzer dan ooit.

De Tornados waren met hun achten onder leiding van Jacques Borlée. Kevin Borlée, Dylan Borlée, Christian Iguacel, Julien Watrin en Alexander Doom kregen een selectie voor de 4x400 meter-ploeg voor het EK indoor. De laatste twee zullen ook de 400 meter individueel afwerken. Jonathan Sacoor, Jonathan Borlée - niet geselecteerd wegens niet in vorm aldus Jacques Borlée - en Robin Vanderbemden vervolledigen de groep.

© BELGA

Voor Jacques Borlée is het grote doel van het seizoen in augustus het WK in Boedapest. “Ik bereid de jongens voor om op een tweede plaats te mikken. Na twee derde plaatsen moeten we een stap omhoog en ik denk niet dat het mogelijk is om de Verenigde Staten na te jagen. Een indoortoernooi is traditioneel ons lanceerplatform. Maar we gaan de toerist niet uithangen in Istanboel, we gaan proberen weer iets magisch te realiseren. De jongens steken in goede vorm. Het is jammer dat Dylan (Borlée, woensdagavond in Madrid, red.) viel, maar het team draait goed. Ze hebben de ervaring, weten wat een race inhoudt en hebben de techniek om het stokje door te geven onder de knie. Dat kan het verschil maken. Spanje loopt waanzinnige tijden en Nederland is een sterke concurrent.”

De Tornados hebben sinds 2008 al zestien medailles veroverd en vorig jaar kroonde de estafetteploeg op de 4x400 meter zich tot wereldkampioen indoor in Belgrado. Ze wonnen ook de bronzen medaille op het WK in Eugene en werden Europees vicekampioen in München. Jacques Borlée wil die hoogconjunctuur verlengen. “Het uiteindelijke doel is de Olympische Spelen in Parijs 2024. Ik heb acht atleten op training, woordoor er mooie concurrentie is. Het jaar 2022 was uitzonderlijk. We moeten doorgaan met deze uitmuntende prestaties.”

Dylan Borlée houdt pijnlijke schouder over aan zware val

Dylan Borlée likt nog zijn wonden na een zware val op woensdag in Madrid, met een pijnlijke schouder en brandwonden als gevolg. De Belgian Tornado gaf toe enkele onzekere momenten te hebben beleefd, maar hij was twee dagen later iets optimistischer op de training van de estafetteploeg in Louvain-la-Neuve, waar hij vrijdagochtend een lichte sessie afhaspelde.

“Ik heb brandwonden aan mijn linkerkant en het was moeilijk om mijn linkerschouder op te heffen”, verklaarde de 30-jarige Dylan Borlée, een week voor het EK indoor van 2 tot 5 maart in Turkije waar hij zal deelnemen aan de 4X400 meter. “Vanochtend (vrijdag) voel ik me al wat beter, waardoor ik optimistisch ben voor Istanboel. Maar ik laat me maandag onderzoeken om zeker te zijn dat er geen ligament is geraakt of iets anders.”

© BELGA

Dylan Borlée viel stevig in zijn wedstrijd op de 400 meter op de World Tour-meeting in Madrid. “Ik was bang, ja. Opeens van 30 km/u naar nul gaan, dat kan pijn doen. Gelukkig gebruikte ik mijn arm niet om mezelf overeind te houden, ik viel op mijn zij. Jammer, want ik was goed bezig. Ik had een goede start, al weet ik niet hoe ik gefinisht zou zijn. Het is vervelend met het EK voor de deur, maar niet zo erg als aan de vooravond van een grote wedstrijd in een kampioenschap. Ik heb nog een paar dagen, dus we zullen zien hoe het gaat.”

Julien Watrin en Alexander Doom mikken op 400 meter op finale

Van de vijf Belgian Tornados die Jacques Borlée selecteerde voor het EK indoor, van 2 tot 5 maart in Istanboel, lopen Julien Watrin en Alexander Doom naast de 4x400 meter ook de individuele 400 meter.

“Met de estafette willen we het beter doen dan vorig jaar”, verklaarde Julien Watrin vrijdagochtend in de marge van een training in Louvain-la-Neuve met zijn estafettepartners. De Tornados, afgelopen zomer nog Europees vicekampioen in München, mikken in Turkije op goud. “Ook al houden de andere landen ons duidelijk in de gaten. Maar we zitten vol vertrouwen, we hebben de middelen en de ervaring”.

De 30-jarige loper uit de provincie Luxemburg mikt ook op een goede individuele prestatie. “Ik heb nog niet veel 400 meter-wedstrijden gelopen, ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Sinds Belgrado (en het WK Indoor, red.) weet ik dat ik gekwalificeerd ben, dus ik heb me kunnen voorbereiden zoals ik wil en ik richt me deze zomer ook op de 400 meter horden. Het niveau in Istanboel zal hoger liggen, veel atleten zitten onder de 46 seconden”.

Hetzelfde geldt voor Alexander Doom. “Karsten Warholm staat een trapje boven de rest, maar veel atleten zitten heel dichtbij elkaar”, analyseert de 25-jarige Doom. “Dubbelen met de estafette is haalbaar, al is het moeilijk. Dat zou vier races in drie dagen betekenen, pittig. Twee op de eerste dag individueel en één per dag daarna als ik tot het einde doorstoot.”

De beslissing om de Europese titel op de 4x400 meter valt in een enkele finale. Daarentegen zijn er heats, halve finales en een finale gepland voor de individuele 400 meter. “We moeten de reeksen niet te licht opvatten om onaangename verrassingen te vermijden en dat zal de loopbanen in de halve finales beïnvloeden, wat alles kan veranderen. Maar het is mogelijk om de finale te bereiken”, is Julien Watrin overtuigd.

Ook Alexander Doom zit vol vertrouwen. “Dit is mijn eerste seizoen waarin ik me volledig voorbereid op het indoorgedeelte. De tijd, onder de 46 seconden gaan, is niet het doel. Het doel is naar de finale te gaan”.

Aangeboden door onze partners