Stilaan schot in zaak rond vermeende ontvoering Van Quickenborne: “Hij heeft alles verteld wat hij wist”

Eind september 2022 moest minister Vincent Van Quickenborne met zijn gezin naar een safehouse omdat vermoed werd dat een ontvoeringspoging op hem beraamd werd.© loh, blg

KORTRIJK -

De Kortrijkse raadkamer heeft de aanhouding van twee verdachten in de zaak van de vermeende ontvoeringspoging op minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nogmaals verlengd. Zij legden beiden nochtans uitgebreide verklaringen af en hun advocaten verzochten de voorwaardelijke vrijlating. “Onze cliënt heeft alles verteld wat hij wist en hij wil de bevalling van zijn eerste kind meemaken”, zegt meester Christian Clement, die de 29-jarige Leonard D.S. bijstaat.

Jonathan Folens

Vrijdag moesten Leonard D.S. (29) en Lorenzo B. (22) voor de Kortrijkse raadkamer verschijnen. Beiden worden verdacht van hun betrokkenheid bij een verijdelde aanslag op minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Die kreeg op 22 september een waarschuwing van het federaal parket dat er mogelijk een plan om hem te ontvoeren op til was. Zes verdachten werden sindsdien opgepakt en stilaan wordt duidelijk wie welke rol speelde in het verhaal.

Leonard D.S. liet op donderdagavond 22 september nabij de woning van Van Quickenborne een auto achter met daarin wapens, een kogelwerende vest en spanbandjes. Volgens zijn advocaten Christian Clement en Filip De Reuse deed hij dat in opdracht van iemand anders en wist hij niet wat er in de wagen lag of waar hij die precies achterliet. “Hij dacht dat 8500 een huisnummer was.”

Opdrachtgever

D.S. werd vervolgens opgepikt door een tweede wagen. Hij en de drie andere inzittenden van die wagen werden op 22 september nog gecontroleerd door een extra politiepatrouille, maar mochten beschikken. Pas na de vondst van de wagen met wapens de volgende ochtend werden de vier mannen gearresteerd in Nederland. Ook de drie mannen in de tweede wagen houden vol dat ze niets wisten van een aanslag of een ontvoering.

Na verder onderzoek werden in Nederland ook een vijfde en een zesde verdachte opgepakt. De vijfde man is Lorenzo B. (22). Die zou als tussenpersoon gefungeerd hebben tussen de chauffeurs en hun opdrachtgever. B. legde intussen een uitgebreide verklaring af en hoopte zo zijn vrijheid te bekomen, maar zijn advocaat Bart Vosters ving bot. Ze overwegen beroep aan te tekenen.

De zesde verdachte zou zich nog hoger op de ladder bevinden, maar hij werd pas vorige week uitgeleverd en aangehouden. Op dat moment had hij nog geen verklaring afgelegd. Zijn advocaat was niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK. “Zeer ernstig geweld” en “verdwijningen”: wie is de steenrijke Nederlandse drugsbaron die mogelijk achter plan voor ontvoering Van Quickenborne zit?

Aangeboden door onze partners