Twee Nederlanders die vermoedelijk aanslag wilden plegen in Mechelen opgepakt: “Geplande nieuwe aanslag lijkt vermeden”

In Mechelen zijn donderdagnacht twee Nederlanders opgepakt die er waarschijnlijk een nieuwe aanslag wilden plegen. Dat meldt het parket. “Een geplande nieuwe aanslag, mogelijk te kaderen binnen het drugsmilieu, lijkt hiermee te zijn vermeden”, klinkt het in een persbericht.

sare, vdaa, jvh

Vorige week donderdag ontplofte al een brandbom voor een woning in de Mechelse Bethaniënstraat, en in de Kalverenstraat werd een auto in brand gestoken. Zaterdagnacht werd in beide straten ook een boodschap op de rolluiken van woningen achtergelaten: ‘dief’ in de Bethaniënstraat en ‘hoer’ in de Kalverenstraat.

Het Antwerpse parket maakte vrijdag bekend dat enkele uren na de aanslag met de brandbom al een verdachte gearresteerd kon worden in Nederland. Het gaat om een 19-jarige die in beeld was gekomen dankzij camerabeelden waarop een Nederlandse nummerplaat te zien was. “Het voertuig reed kort voor de feiten de wijk in, en reed kort na de explosie weer weg”, aldus het parket. De 19-jarige werd door de Nederlandse politie geïdentificeerd als de bestuurder, hij werd opgepakt en zit in de cel. Het parket heeft zijn overlevering aangevraagd.

De aanslag met de brandbom werd gefilmd.© rr

Nieuwe aanslagen

Zowel woensdagnacht als donderdagnacht werden in de nabije omgeving van de Bethaniënstraat – onder meer op de Battelsesteenweg – echter weer verdachte Nederlandse auto’s opgemerkt. In totaal zouden door de politiezone Rivierenland vier verdachten opgepakt zijn, men vermoedt dat zij gestuurd werden voor een nieuwe aanslag in de buurt.

Het parket bevestigt zaterdag voorlopig enkel de arrestatie van twee Nederlanders van 19 en 20 jaar oud. “Ze werden in het bezit gevonden van een bivakmuts, een jerrycan, spuitbussen met verf, verschillende GSM’s, alsook enkele spandoeken met opschrift, dewelke gelinkt kunnen worden aan eerdere aanslagen te Mechelen”, klinkt het in een persbericht. “Een geplande nieuwe aanslag, mogelijk te kaderen binnen het drugmilieu, lijkt hiermee te zijn vermeden.”

Het parket is een onderzoek gestart “naar feiten van deelname aan criminele organisatie”. Beide verdachten werden vrijdag voor de onderzoeksrechter geleid, die besliste om hen aan te houden. Ze zullen dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Drugsmilieu

In de Bethaniënstraat wordt volgens onze informatie de familie C. geviseerd. Dochter Fatima ‘Blondie’ en zoon Ayoub belandden de afgelopen week in het oog van een storm. Sinds de brandbom ontploften explosieven aan schoonheidssalons in Wilrijk, Berchem, en Gent die in verband gebracht worden met ‘Blondie’, en woensdagnacht werd (waarschijnlijk verkeerdelijk) een pizzatent in de Abdijstraat in Antwerpen geviseerd waarvan de daders dachten dat die van Ayoub was.

In het criminele milieu wordt verteld dat Ayoub C. verschillende drugscriminelen opgelicht zou hebben door borgsommen te incasseren voor uithalingen in de haven die hij vervolgens niet uitvoerde.

De schade na de brandbom in de Bethaniënstraat.© BELGA

Aangeboden door onze partners