Slachtoffer Weinstein treedt uit anonimiteit: “Ik wil mijn leven terug”

© AFP

Evgeniya Chernyshova is de naam van één van de vrouwen die het slachtoffer werden van Harvey Weinstein. De 43-jarige vrouw, tot voor kort nog Jane Doe 1, heeft zich deze week laten interviewen om haar verhaal te doen. “Ik wil me niet meer verstoppen.”

Tom Vets

Chernyshova werd destijds verkracht door de filmproducent en Weinstein werd voor de feiten afgelopen donderdag veroordeeld. Hij kreeg 16 jaar effectieve opsluiting voor de verkrachting van de vrouw in Beverly Hills.

Tot enkele dagen geleden stond de vrouw overal geregistreerd als Jane Doe 1. “Aanvankelijk een bewuste keuze”, zegt de vrouw. “Ik schaamde me en voelde me vernederd. Ik dacht dat het een goede beslissing was om mijn kinderen te beschermen. Maar het was een vreselijke beslissing voor mezelf, want ik was van iedereen afgesneden. Het is niet goed om alleen door deze hel te gaan.”

Chernyshova komt uit Servië, maar woonde in Italië. In 2013 bezocht ze Amerika. Het was daar dat ze Weinstein leerde kennen op een evenement. Niet lang na de ontmoeting dook hij ongevraagd op in haar hotelkamer, waar hij haar verkrachtte.

Weinstein zal de gevangenis nooit meer verlaten. In 2020 werd de man al tot 23 jaar cel veroordeeld voor seksuele misdrijven. De ooit succesvolle Hollywood-producent zal de zestien jaar moeten uitzitten na de straf die een rechter in New York hem drie jaar geleden al oplegde.

Aangeboden door onze partners