Hein Vanhaezebrouck toont geen genade voor VAR Kevin Van Damme: “Eigenlijk mag hij nooit meer fluiten”

© BELGA

© BELGA

Eindelijk. In de ‘Slag Om Vlaanderen’ stond Club Brugge op wanneer dat moest. Het won het duel tegen AA Gent met 2-0, al heeft het daar flink voor moeten knokken. Achteraf ging het toch vooral over het uitblijven van de rode kaart voor Tajon Buchanan. Hein Vanhaezebrouck schoot als vanouds zo nog eens in een colère over de arbitrage. “Er was duidelijk een belangrijke fout die misschien mee gaat beslissen over Play-off 1.”

Koen Van Uytvange, Sofie Terryn, Stefan Smet, Junior Verbeeke

Vanhaezebrouck: “Het failliet van de VAR”

Neen, Scott Parker had het naar eigen zeggen niet gezien, de elleboog van Buchanan in het gezicht van Gift Orban. “Sorry, ik probeer echt niet om de vraag te ontwijken”, beweerde de Brit. Het kwam hem op een ironische opmerking van zijn collega te staan. “Ik dacht dat Brugge in alles een beetje verder stond, maar blijkbaar hebben wij herhalingen van fases en zij niet. We staan dan toch in een iets verder dan Club Brugge”, zei Hein Vanhaezebrouck, kwaad om het onrecht dat zijn team werd aangedaan. “Als er een journalist durft beweren dat dat geen rode kaart was, stop dan met uw job.”

Neen, er is plots geen sprake van een overaanbod aan vacatures in de media. Dat videoref Kevin Van Damme zijn scheidsrechter Erik Lambrechts ongemoeid liet, snapte niemand. Niet bij de aanwezige pers, niet bij de Gentse spelers, niet op de bank van de Buffalo’s.

“Waar dient de VAR nog toe? De ref riep zelfs dat ik moest zwijgen, terwijl hij echt wel zag dat ik bloedde aan mijn lip”, wees Orban nog eens naar zijn gehavende mond. Vanhaezebrouck: “Hij bloedt niet vanzelf, hè. De bassist van Kiss, die beet altijd op zijn tong. Maar Gift is niet de bassist van Kiss. Het is een pure schande. Buchanan is een recidivist. Hij heeft dit al vaak gedaan maar alles passeert. Okumu kreeg voor een duw rood en vier weken schorsing, hier ontsnappen ze weer. Onverklaarbaar en onaanvaardbaar.”

“Misschien beslist dit wel over Play-off 1, zoals in de eerste wedstrijd van het seizoen, ook al tegen een rechtstreekse concurrent. Ik kan dit niet begrijpen. Ik kan nog aanvaarden dat de ref het heeft gemist, maar de VAR heeft de herhaling. En op elke herhaling is het duidelijk. Hiervoor is de VAR net in het leven geroepen. Dit is het failliet van de VAR. De VAR heeft het recht om fouten te maken. Maar hier is geen sprake van fouten maken. Dit was overduidelijk.”

© BELGA

Is het onkunde? Een gebrek aan lef, om de hoofdarbiter te sparen? Vanhaezebrouck weet het ook niet. “Welke reden kan je daaraan geven? Het is onvoorstelbaar. Wie die beslissing neemt, mag eigenlijk nooit meer fluiten. Als je dat ziet en je durft niet in te grijpen, dan heb je je plaats niet op dat niveau. Laat een ander het dan doen. Iemand die wel durft. Ik zou niet weten waarom je dat niet aangeeft. Voor die penalty had hij geen schrik om de scheidsrechter te corrigeren.”

Niet dat AA Gent anders wél de top vier had kunnen induiken. “Een uur tegen tien spelen, dan is wat anders dan een hele match elf tegen elf. Het garandeert niets, misschien hadden we toch verloren. Maar wij zitten op ons tandvlees. We missen negen spelers, spelen bij wijze van spreken met een halve reservenploeg, kunnen de wissels niet uitvoeren die we anders wel doen, zitten niet fris. Club Brugge had dit echt niet nodig.”

Dat Jong AA Gent-speler Agbor van de bank moest – en het duel verloor van Meijer bij de 1-0 – daar had niemand het over. Wel over de ref. Wat nu? Moet AA Gent nogmaals een statement maken, zoals het dat ook deed nadat de scheidsrechters de mist ingingen op Standard? Of vorig seizoen na de onbemande camera op Cercle? “Je zal er niets aan veranderen”, haalde Vanhaezebrouck de schouders op. “Praten met die mensen (van het scheidsrechterskorps, red.), helpt toch niet. Ze wimpelen je toch af. Er resten ons nog zeven wedstrijden om de achterstand toch nog proberen goed te maken.”

Vanaken: “Hebben progressie gemaakt”

“Deze thuisoverwinning voelt heel goed en de drie punten zijn verdiend”, aldus aanvoerder Hans Vanaken. “Ook de manier waarop, dat was verdiend. Zij hebben vanaf minuut zestig niks meer gecreëerd. We hebben progressie gemaakt maar dat werd nog niet eerder te zien, want je haalt de resultaten nog niet. We tonen kwaliteit aan de bal met de goals die we maken.”

“We hebben de wedstrijd gecontroleerd door onze mentaliteit en intensiteit. Deze overwinning is belangrijk om weer de aansluiting met de top 4 te maken. Hopelijk kunnen we nu de reeks verder zetten en pieken in de Play-offs.”

Vanaken sprak zich ook uit over de fase waarbij Buchanan aan rood ontsnapte. “Er zal een contact geweest zijn, maar daar hebben we als spelers geen macht over. Gent kan zich benadeeld voelen, maar dan had de VAR moeten ingrijpen.”

Kums: “Uitblijven rood is onbegrijpelijk”

“In de eerste helft waren de betere ploeg”, was Gent-aanvoerder Sven Kums van mening. “Het was gewoon rood, dan moesten ze nog met tien verder. Onbegrijpelijk dat ze geen rood kregen. De vermoeidheid van Europa speelde misschien een beetje een rol. Wij werden moe en zij dominant. Het had anders kunnen lopen. Het zijn wedstrijden die op details aankomen en vandaag was dat in ons nadeel.”

© Isosport

Orban: “Dit is onaanvaardbaar”

“Ik begrijp echt niet hoe dit kan”, fulmineerde Gift Orban na afloop van de partij. De fase waarbij de Nigeriaanse aanvaller voor rust een elleboogstoot incasseerde van Buchanan, lag hem nog zwaar op de maag. “Het is zo ingewikkeld. Ik weet echt niet waar de VAR nog toe dient in de Belgische voetbalcompetitie. We komen hier in Brugge en dan maak je dit mee. Het is echt onaanvaardbaar. Ik krijg een duidelijke elleboogstoot. Iedereen heeft dat toch gezien?”

Orban was zelfs ruim een half uur na de match nog fel geëmotioneerd. “Normaal moet de ref gewoon de VAR inschakelen. Als je dit niet doet, is de VAR werkelijk zinloos. Die dient net om bij zulke situaties op te treden. Kijk naar mijn lip! De VAR moet zulke dingen net aanpakken. Het was echt zo duidelijk.”

Zo kon Orban ook de reactie van ref Lambrechts allesbehalve appreciëren. “De ref riep zelfs dat ik moest zwijgen, terwijl hij heus ook echt wel zag dat ik bloedde. Natuurlijk ben ik echt kwaad, wat denk je. Dit mag je toch niet accepteren. Waar zijn we toch mee bezig? Ik moet voetballen. Optreden tegen een elleboogstoot is niet mijn job. De ref en de VAR moeten die van hun doen. Dit is toch een grote competitie hé. Dit is gewoon onrechtvaardig.”

© BELGA

Meijer: “Ik zag meteen dat bal over de lijn was”

Met een kamerbrede glimlach stond Bjorn Meijer de pers te woord. Het was de laatste weken vaak anders. “We zijn hier heel blij mee”, knikte hij. “Ik kop hem inderdaad lekker binnen. Of ik meteen doorhad dat de bal over de lijn was? Ja (gedecideerd). Ik keek even achter mij en zag dat er nog twijfel was, maar als ik niet zeker was, zou ik niet meteen zo gaan juichen (lacht). Ik ben blij dat we het uiteindelijk over de streep hebben kunnen trekken.”

Meijer was ook blij met de prestatie van zijn team. “Het was gewoon een goede wedstrijd”, weet hij. “We hebben Gent de hele match kunnen vastzetten. Dat het de vorige wedstrijden niet altijd even lekker liep, komt omdat we die druk niet een hele wedstrijd konden vasthouden. Dat is aardig gelukt. Deze zege doet deugd na een moeilijke periode. Voor de hele club.”

Parker: “Fout van Buchanan niet gezien”

“We hebben het grotendeel van de wedstrijd gedomineerd”, aldus Scott Parker na de wedstrijd. “We hebben al heel lang hard gewerkt met de spelers. Deze overwinning komt op een goed moment en is verdiend. We waren wanhopig op zoek naar een resultaat.”

“Ik heb de fout van Buchanan niet gezien”, zei de Engelsman over de bewuste fase. “Ik heb na de eerste goal veel gecommuniceerd met de spelers omdat ik eerder heb gezien dat we na voorsprong te veel gaan verdedigen en vergeten aanvallen. Dus heb ik hen gezegd om te blijven doorgaan.”

Aangeboden door onze partners