Turkije herneemt gesprekken met Zweden en Finland over NAVO-toetreding

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu© AFP

De onderhandelingen tussen Turkije enerzijds en Zweden en Finland anderzijds over het NAVO-lidmaatschap van de twee landen worden op 9 maart hernomen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bekendgemaakt op een persconferentie in Ankara. Hij suggereerde dat de bijeenkomst mogelijk plaatsvindt in Brussel, waar de hoofdzetel van de NAVO gevestigd is.

jvhBron: BELGA

Turkije blokkeert de toetreding tot het bondgenootschap van Zweden en Finland al maanden, naar eigen zeggen vanwege hun vermeende steun aan groepen die Turkije bestempelt als terroristen, waaronder de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Turkije blijft vooral dwarsliggen over Zweden, en opperde al de mogelijkheid om de toetreding van beide landen afzonderlijk te behandelen, maar dat zien Zweden en Finland dan weer niet zitten.

LEES OOK. Vriend van iedereen, zolang het hém uitkomt: de opmerkelijke rol van Erdogan in Oekraïense oorlog (+)

Cavusoglu verklaarde maandag dat “Zweden nog geen adequate maatregelen heeft genomen”, al erkende hij wel dat er vooruitgang werd geboekt bij de onderhandelingen. Zonder adequate maatregelen “kunnen wij onmogelijk ‘ja’ zeggen tegen het Zweedse NAVO-lidmaatschap”, klonk het.

Tijdens de NAVO-top in Madrid vorig jaar beslisten de staatshoofden en regeringsleiders van de dertig lidstaten om Finland en Zweden uit te nodigen om tot de alliantie toe te treden. Dertig landen ondertekenden de toetredingsprotocollen, 28 van hen hebben die geratificeerd. Enkel Turkije en Hongarije deden dat nog niet, maar het Hongaarse parlement zou zich begin maart over de kwestie buigen.

Aangeboden door onze partners