Vakbonden kondigen spoorstaking op 10 maart aan, ook staking bij De Lijn

© Jimmy Kets

Er wordt op 10 maart gestaakt bij het spoor en bij De Lijn. Dat bevestigen de vakbonden. De staking kadert in breder vakbondsprotest tegen de onderfinanciering en -bezetting van de overheidsdiensten en de pensioenplannen van de regering. De staking begint op 9 maart om 22 uur, en eindigt op 10 maart om 22 uur.

jvhBron: BELGA

De socialistische en de christelijke vakbond hebben een stakingsaanzegging ingediend voor 10 maart, zegt Stan Reusen van de socialistische bond ACOD TBM. De liberale vakbond heeft zich volgens hem niet bij de actie aangesloten.

“We verwachten dat er heel veel mensen zullen meedoen en dat er aanzienlijke hinder zal zijn”, aldus Reusen. Zowel bij De Lijn als bij het spoor is er op stakingsdagen een systeem van minimale dienstverlening, waarbij er op basis van de werkwilligen een dienstverlening wordt uitgewerkt.

Ook in andere overheidsdiensten zijn acties mogelijk. De socialistische overheidsvakbond kondigde vorige week al aan dat er op 10 maart acties zijn gepland. Die zijn onder meer gericht tegen de pensioenplannen van de regering.

Binnen de regering wordt gewerkt aan een nieuwe pensioendeal. Daarbij is er ook een voorstel om de zogeheten ‘perequatie’ te hervormen en te beperken tot 0,5 procent per jaar. Dat is het systeem waardoor de ambtenarenpensioenen mee stijgen met de weddes van de ambtenaren.

Aangeboden door onze partners