LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

red
 • Russische legerstaf verzekert dat nieuwe mobilisatie niet nodig is

  Rusland heeft geen nood aan een nieuwe gedeeltelijke mobilisatie om de troepen in Oekraïne aan te vullen. Er zijn volgens Moskou genoeg vrijwilligers "om de oorlog te kunnen winnen".
  "Op dit moment is het aantal burgers dat heeft besloten om vrijwillig deel te nemen aan de militaire dienst, duidelijk toegenomen", aldus de generale staf. "We plannen dus zeker geen tweede mobilisatiegolf". De mensen die al zijn opgeroepen, samen met de vrijwilligers, "zijn ruim voldoende om de gestelde taken uit te voeren".

  Bij de vorige mobilisatie in de herfst, waarbij zo'n 300.000 reservisten werden opgeroepen, zouden veel Russen geprobeerd hebben het land te ontvluchten. Berichten over een tegenoffensief van Oekraïne, waarbij veel Russische strijdkrachten sneuvelen, maakt veel inwoners bang voor een nieuwe mobilisatie. Ze hechten ook weinig geloof aan de verklaringen van het leger. Dat rekent er blijkbaar op dat veel Russen geld nodig hebben om hun gezin te onderhouden en kiezen voor de relatief goedbetaalde legerdienst. 

  De voorjaarsdienstplicht start zaterdag in Rusland, waarbij zo'n 147.000 mannen tussen de 18 en 27 jaar worden opgeroepen. Dat is zo'n 10 procent meer dan vorig jaar. Deze dienstplichtingen worden niet naar het front gestuurd, beklemtoonde de generale staf, nadat dat vorig jaar wel gebeurde voor sommigen onder hen.
 • Daders bloedbad Boetsja "zullen worden berecht", zegt De Croo

  De Russische soldaten die het bloedbad in het Oekraïense Boetsja hebben aangericht, zijn "moordenaars en ze zullen berecht worden voor hun misdaden". Dat heeft premier Alexander De Croo in een videoboodschap gezegd op de Boetsja-top, die Oekraïne vrijdag heeft georganiseerd. "Vandaag eren we deze burgers van Oekraïne, die zijn neergemaaid door een leger en regime die het bestaansrecht van de Republiek en het volk van Oekraïne ontzeggen", zei de premier. 

  Herdenking is volgens hem belangrijk, maar niet voldoende. "De Russische soldaten die deze bloedbaden hebben aangericht, moeten weten dat ze niet stilletjes zullen worden vergeten. Want zij zijn moordenaars en ze zullen berecht worden voor hun misdaden. De bevelvoerende officiers die hun troepen niet intoomden, maar hen daarentegen aanmoedigden, zullen niet vreedzaam uit dienst gaan. Want ook zij zijn oorlogsmisdadigers en zullen berecht worden", aldus De Croo. "Er zal geen gemoedsrust zijn voor de generaals die deze agressie hebben gepland en georganiseerd. Ze kennen hun lot al: dood in de strijd of levenslange opsluiting bevolen door een internationaal gerechtshof."

  De premier zei eveneens dat Oekraïne niet alleen strijdt voor de territoriale integriteit en zijn toekomst als een natie, maar ook voor "onze gezamenlijke waarden en het behoud van de op regels gebaseerde internationale orde". Hij herhaalde de steun van ons land aan Oekraïne. "We zullen jullie steunen in het verslaan van de agressor, en in het documenteren van deze gruwelijke misdaden en bij het berechten van deze misdadigers."

  Op 31 maart 2022 trokken de Russen weg uit Boetsja, een stad ten noorden van Kiev. De oorlog was toen ongeveer een maand bezig. Na de terugtrekking zijn honderden lichamen aangetroffen, waaronder 73 lichamen in een massagraf aan een kerk. In totaal zijn 458 lichamen van burgers aangetroffen in Boetsja, dat zo een symbool werd voor de oorlogsmisdaden gepleegd in Oekraïne.

 • Oekraïne sluit elk staakt-het-vuren uit waarbij Russische troepen in bezet gebied blijven

  Een hoge Oekraïense functionaris heeft vrijdag een staakt-het-vuren in de oorlog uitgesloten waarbij Russische troepen op Oekraïens grondgebied zouden blijven. Mykhailo Podolyak, een hoge adviseur van president Volodimir Zelenski, maakte zijn opmerkingen na een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren door de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko. "Een staakt-het-vuren betekent dat (Rusland) het recht heeft om in de bezette gebieden te blijven. Dit is volstrekt ontoelaatbaar", schreef Podolyak op Twitter.

 • Westen krijgt etiket "existentiële bedreiging" in nieuwe buitenlandstrategie van Rusland

  De Verenigde Staten en het Westen zijn in de ogen van Rusland "existentiële bedreigingen". Dat blijkt uit de nieuwe buitenlandstrategie van Moskou die vrijdag publiek werd gemaakt. Door de oorlog in Oekraïne raakt Rusland steeds geïsoleerder in het Westen. China en India worden daarom als sleutelpartners omschreven.

  Volgens president Vladimir Poetin verplichten "omwentelingen op het internationale toneel" Rusland ertoe zijn documenten van "strategische planificatie" aan te passen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat de VS de "belangrijkste aanstoker en orkestleider" zijn van de "anti-Russische lijn". "Het beleid van het Westen om Rusland met alle middelen te verzwakken, wordt gekarakteriseerd als een hybride oorlog van een nieuwe soort", aldus Lavrov.

  In die context stelt Moskou zichzelf als "prioriteit" om een einde te maken aan de "dominantie" van de VS en het Westen in de wereld. Tegenover het groeiende isolement schuift Rusland China en India als sleutelpartners naar voren. Het Kremlin wil ook de relaties met Afrika en Latijns-Amerika uitdiepen.

  Door de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne is er een diepe kloof ontstaan tussen Moskou en de westerse landen. De diplomatieke crisis doet denken aan het tijdperk van de Koude Oorlog. Washington en zijn bondgenoten hebben zware economische sancties opgelegd aan Moskou, dat het Westen er dan weer van beschuldigt een 'oorlog bij volmacht' te voeren in Oekraïne, door onder meer wapenleveringen aan Kiev.
 • Biden roept Rusland op om gevangengenomen Amerikaanse journalist vrij te laten

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft Moskou opgeroepen om Evan Gershkovich, de Wall Street Journal-correspondent die in Rusland werd gevangengenomen, weer vrij te laten.
  Biden werd vrijdag bij het verlaten van het Witte Huis door journalisten aangesproken over de zaak. “Laat hem gaan”, was de boodschap die de president aan Moskou overmaakte.

  De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich werd eerder deze week opgepakt in de Russische stad Jekaterinenburg. Volgens een mededeling van de Russische geheime dienst FSB wordt hij verdacht van spionage. Een rechtbank heeft hem voor twee maanden in voorlopige hechtenis geplaatst.

 • 'Oekraïense kinderen in oorlogsgebied tijdelijk onder Russische hoede, niet geadopteerd of ontvoerd'

  De gezant van Moskou bij de Verenigde Naties in New York heeft ontkend dat Rusland opzettelijk kinderen uit Oekraïne heeft gehaald of hen in Rusland heeft laten adopteren, waarmee hij de aanklachten van het Internationaal Strafhof tegen president Vladimir Poetin verwerpt.
  Het ICC beschuldigde Poetin en zijn kindercommissaris Maria Lvova-Belova twee weken geleden van de oorlogsmisdaad van onwettige deportatie van mensen, met name kinderen, en hun overbrenging uit door Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne.

  Oekraïne zegt onderzoek te doen naar de deportatie van meer dan 19.000 kinderen, van wie velen op "filterpunten" bij hun ouders zijn weggehaald toen zij pas veroverd gebied probeerden te verlaten, uit zorginstellingen zijn verwijderd of zijn weggehaald bij mensen die voor hen zorgden nadat hun ouders in de oorlog waren gedood.

  Rusland heeft de beschuldigingen ontkend en volgehouden dat het alleen heeft gedaan wat nodig was om kinderen te beschermen die gevaar liepen in de door hen gecontroleerde gebieden. "We hebben het over evacuatie uit een oorlogsgebied in volledige overeenstemming met de verplichtingen krachtens het internationaal humanitair recht en het Verdrag inzake de rechten van het kind", zei ambassadeur Vassily Nebenzia in een vrijdag gepubliceerd interview tegen het staatspersbureau TASS. "Miljoenen mensen zijn op deze manier geëvacueerd, waaronder kinderen die in de overgrote meerderheid van de gevallen met hun ouders, voogden en curatoren op Russisch grondgebied aankomen."

  Nebenzia zei dat slechts een klein aantal kinderen was aangetroffen in weeshuizen of zonder ouderlijke zorg, en dat "primaire aandacht werd besteed aan de plaatsing van minderjarigen in de gezinnen van in Rusland wonende bloedverwanten". Hij zei dat westerse suggesties dat dergelijke kinderen waren geadopteerd "opzettelijk misleidend" waren. "In werkelijkheid gaat het om tijdelijke voorlopige voogdij", zei hij.
  "Het belangrijkste doel is dat kinderen in gezinnen terechtkomen en niet in weeshuizen. Deze vorm is speciaal gekozen met het oog op de mogelijke hereniging van minderjarigen met hun bloedverwanten, als die worden gevonden."
   

 • Eén jaar na bloedbad in Boetsja: "Oekraïne zal dit nooit vergeven"

  "We zullen dit nooit vergeven. We gaan alle schuldigen straffen". Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd naar aanleiding van de eerste verjaardag van het bloedbad in de stad Boetsja, dat het symbool werd van de wreedheden van de Russische troepen in Oekraïene.

  Tijdens de herdenkingsplechtigheid in Boetsja, in aanwezigheid van de eerste ministers van Kroatië, Slovakije en Slovenië en de presidente van Moldavië, predikte Zelenski de overwinning. "We zullen winnen, dat is zeker. Het Russische kwaad zal vallen hier in Oekraïne en niet meer kunnen opstaan".

  Op 31 maart 2022 trokken de Russen weg uit deze stad ten noorden van Kiev. De oorlog was toen ongeveer een maand bezig. Enkele dagen later, toen er beelden opdoken van tientallen lijken in de straten, sommigen met de handen op de rug gebonden, raakte de gruwel bekend. Bewoners waren afgemaakt, auto's in brand gestoken en huizen vernield. De wereld reageerde geschokt en sprak over oorlogsmisdaden. Maar volgens het Kremlin waren de wreedheden in scene gezet.

  Zelenski zegt dat tijdens de 33 dagen bezetting in het district Boetsja meer dan 1.400 doden zijn gevallen, onder wie 37 kinderen. Ook werden volgens hem 175 mensen gevonden in massagraven en martelkamers. Boetsja is nog altijd een symbolische plek, haast elke westerse leider die Oekraïne bezoekt brengt ook een bezoek aan deze plaats. Intussen zijn in de stad die voor de oorlog 37.000 inwoners telde, herstelwerkzaamheden gestart.

 • President Wit-Rusland roept op tot wapenstilstand in Oekraïne

  De president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft in een toespraak tot de natie opgeroepen tot een wapenstilstand in Oekraïne. Hij pleitte ook voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, "zonder voorafgaande voorwaarden". Loekasjenko geldt als een van de laatste Europese bondgenoten van Poetin. Wit-Rusland is politiek, militair en economisch sterk afhankelijk van grote broer Rusland.

  "Er moet nu gestopt worden, voor de zaken escaleren", verklaarde de Wit-Russische president, "ik durf een wapenstilstand suggereren", klonk het. Daarnaast pleitte hij voor onderhandelingen. "Het is mogelijk, en zelfs nodig, om alle territoriale kwesties, de heropbouw, veiligheidskwesties en andere zonder voorwaarden aan de onderhandelingstafel op te lossen." De oproep leek in de eerste plaats tot Oekraïne gericht. "Er zijn nu veel berichten over een tegenoffensief. Dat is het ergste dat kan gebeuren", want zou elke kans op een vreedzame oplossing teniet doen, klonk het.

  Loekasjenko herhaalde ook zijn vrees dat het conflict in buurland Oekraïne kan leiden tot een kernoorlog. Daarbij verwees hij naar de steun die het Westen aan Oekraïne verleent. De Russische president Vladimir Poetin heeft enkele dagen geleden nog aangekondigd dat hij van plan is om tactische kernwapens te installeren in Wit-Rusland.  Het land is nog niet rechtstreeks betrokken bij het conflict in Oekraïne, maar vanuit Wit-Rusland voerden Russische troepen wel al aanvallen uit op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daarnaast hielden Moskou en Minsk al gezamenlijke militaire oefeningen.

  Rusland meent dat de oorlog enkel kan stoppen als Oekraïne de Russische annexatie van een aantal gebieden aanvaardt. Oekraïne daarentegen wil dat, voor er sprake kan zijn van vredesgesprekken, eerst alle Russische troepen het land moeten verlaten. Maar die eis noemde Loekasjenko vrijdag "belachelijk".
 • NAVO-topman verwacht binnen enkele dagen "Finse vlag te kunnen hijsen"

  Finland zal binnen enkele dagen al officieel deel uitmaken van de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg meegedeeld. "Ik kijk ernaar uit om in de komende dagen de Finse vlag te hijsen op het NAVO-hoofdkwartier", schrijft hij op Twitter. "Samen zijn we sterker en veiliger". In een korte videoboodschap bevestigt hij ook dat Finland de komende dagen officieel NAVO-lid zal zijn. "Alle bondgenoten hebben vorig jaar de historische beslissing genomen om Finland en Zweden uit te nodigen", stelt Stoltenberg ook in de video. "Daarna hebben we het snelste ratificatieproces in de moderne NAVO-geschiedenis gezien." 

  Een meerderheid van de Turkse parlementsleden zette donderdagavond het licht op groen voor de toetreding van Finland. Eerder hadden ook de 29 andere NAVO-lidstaten daarmee al ingestemd. De NAVO-topman hoopt ook de toetreding van Zweden "zo snel mogelijk" af te ronden. "Alle bondgenoten zijn het ermee eens dat een snelle afronding van het ratificatieproces voor Zweden in ieders belang zal zijn", klinkt het.

  Aanvankelijk was het de bedoeling dat Finland en Zweden op hetzelfde moment tot het militaire bondgenootschap zouden toetreden. Maar Turkije en Hongarije houden de kandidatuur van Stockholm voorlopig nog tegen.

 • "Rusland wil wapens uit Noord-Korea ruilen voor voedsel”

  Rusland probeert wapens uit Noord-Korea te importeren voor gebruik in de oorlog in Oekraïne, in ruil voor voedsel voor het geïsoleerde land. Dat zeggen Amerikaanse inlichtingendiensten. Uit nieuw bewijs zou moeten blijken dat Rusland wapens en brandstof uit Noord-Korea wil importeren. “In het Russische voorstel zou het land een twintigtal verschillende soorten wapens en munitie ontvangen uit Noord-Korea”, aldus Witte Huiswoordvoerder John Kirby donderdag. “Volgens onze informatie zou Rusland ook een delegatie naar Noord-Korea willen sturen, en biedt het land voedsel aan in ruil.”

  Volgens internationale experts lijdt Noord-Korea onder grootschalige voedselschaarste, en is de situatie nooit erger geweest in de 11 jaar dat Kim Jong-un aan de macht is.
 • Finland bedankt NAVO-lidstaten voor steun en vertrouwen

  Sauli Niinisto, de president van Finland, heeft alle 30 NAVO-lidstaten bedankt voor hun steun voor het aanstaande Finse lidmaatschap. "Finland is nu klaar om toe treden tot de NAVO", aldus het staatshoofd. Zijn land zal een sterke en capabele alliantiepartner zijn, klinkt het verder. Niinisto bedankte ook de andere lidstaten voor "hun vertrouwen en steun". Hij wenst ook dat Zweden, eveneens NAVO-kandidaat, "zo snel mogelijk" kan toetreden. 

  De Finse premier Sanna Marin richtte eveneens een collectief dankwoord tot alle NAVO-leden. "Als bondgenoten zullen wij veiligheid geven en krijgen. Wij zullen elkaar verdedigen. Finland staat nu en in de toekomst achter Zweden en steunt zijn aanvraag", zegt ze.
 • Stoltenberg: "NAVO-familie wordt sterker en veiliger"

  NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is verheugd dat alle lidstaten de toetreding van Finland tot het bondgenootschap hebben goedgekeurd. Volgens hem zal dit leiden tot een veiliger bondgenootschap, klinkt het op Twitter. "Dit zal de hele NAVO-familie sterker en veiliger maken", schrijft hij. Eerder liet de secretaris-generaal wel al verstaan dat het belangrijk is dat ook Zweden, dat samen met Finland de aanvraag indiende, "volledig lid van de NAVO" wordt.

 • Turks parlement keurt als laatste toetreding Finland tot NAVO goed

  Turkije heeft als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.

  De ratificatie van de Finse aanvraag was niet meer dan een formaliteit geworden nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Alle 276 aanwezige parlementsleden stemden donderdag voor de toetreding van het Noordse land. 

  Daarmee is Helsinki het 31ste lid geworden van de alliantie, nadat 29 NAVO-landen al eerder hadden ingestemd met de toetreding. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord. Finland moet nu enkel nog de "akten van bekrachtiging" naar Washington sturen, waar het verdrag van het bondgenootschap wordt bewaard.

  Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat.

  Finland zweerde, net als Zweden, lang om zich niet aan te sluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.
 • BREAKING

  Amerikaanse regering roept landgenoten op om Rusland onmiddellijk te verlaten

  De Amerikaanse regering heeft na de arrestatie van een Amerikaanse journalist in Rusland nogmaals gevraagd aan Amerikaanse staatsburgers om onmiddellijk dat land te verlaten. "De aanwezigheid van Amerikanen in Rusland is zorgwekkend", aldus Witte Huis-woordvoerder John Kirby.

  Kirby zei ook dat de arrestatie van Wall Street Journal-correspndent Evan Gershkovich op verdenking van spionage als een verrassing kwam. Er waren geen waarschuwingen en ook geen aanwijzingen dat Rusland grote acties zou ondernemen ten aanzien van journalisten in het algemeen, aldus Kirby. Het is volgens hem ook nog te vroeg om te zeggen of dit het geval is.

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt landgenoten al langer af om naar Rusland te reizen, onder andere vanwege het risico op onterechte arrestaties. Het is niets nieuws voor Rusland om Amerikanen vast te houden of stappen te zetten tegen een vrije en onafhankelijke pers, aldus Kirby.
 • De Vulkan files: hoe Rusland al jaren een cyberoorlog tegen het Westen voorbereidt

  Een consortium van onderzoeksjournalisten heeft aan de hand van duizenden gelekte documenten kunnen blootleggen hoe Rusland al jarenlang een cyberoorlog voorbereidt tegen het Westen. En dat allemaal via een schijnbaar onschuldig bedrijfje in het noordwesten van Moskou. Lees hier meer (+).

 • BREAKING

  Oekraïne controleert nog slechts derde van Bachmoet

  Oekraïne controleert nog slechts een derde van Bachmoet, de stad in het oosten van het land die al maandenlang het toneel vormt van gewelddadige gevechten. Dat heeft de Oekraïense presidentiële adviseur Sergei Lechtsjenko gezegd. "Bachmoet wordt voor een derde gecontroleerd door Oekraïne, zoals internationale waarnemers hebben vastgesteld," klinkt het. Maar Lechtsjenko ontkent ook dat de stad is omsingeld door Russische troepen, zoals een pro-Russische functionaris onlangs beweerde.
 • Russische buitenlandminister zit in april VN-vergadering voor in New York

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zal in april in New York een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorzitten. Dat heeft zijn woordvoerster Maria Zakharova bevestigd. Volgens Zakharova zal Lavrov ook een debat over het Midden-Oosten voorzitten.

  Rusland neemt - volgens een beurtrol gebaseerd op het alfabet - in april een maand lang het voorzitterschap van de VN op zich, en lost daarmee het Afrikaanse land Mozambique af. Oekraïne reageerde eerder al "not amused". Dat Rusland uitgerekend op 1 april het voorzitterschap krijgt toebedeeld, is een "slechte grap", klinkt het in Kiev.

  De VN-Veiligheidsraad moet een oplossing bieden voor geschillen die internationaal een bedreiging voor de vrede vormen. De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden. Vijf landen, waaronder Rusland, maken permanent deel uit van het VN-orgaan en beschikken ook over een vetorecht.
 • “Betrapt toen hij geheime info probeerde te verkrijgen”: dit weten we over de Amerikaanse journalist die werd opgepakt in Rusland

  Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich is donderdagnamiddag officieel gearresteerd in Moskou. Dat meldt het Russische staatsbureau TASS. De man werd volgens de Russische geheime dienst betrapt terwijl hij “geheime informatie probeerde te verkrijgen”. Hij is de eerste Amerikaanse journalist sinds de Koude Oorlog die in Rusland wordt vastgehouden voor spionage. Lees hier meer.

 • Vier bankiers in Zwitserland veroordeeld voor hulp aan vriend van Poetin

  Vier bankiers van Gazprombank Zwitserland zijn donderdag veroordeeld omdat ze een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin hebben geholpen. De rechtbank van Zürich heeft voorwaardelijke boetes opgelegd aan het voormalige hoofd van de bank en drie medewerkers, wegens onzorgvuldigheid bij het uitzoeken waar bepaalde sommen geld vandaan kwamen.

  Tussen 2014 en 2016 werden miljoenen rondgeschoven in Zürich via rekeningen van cellist en vriend van Poetin Sergej Roldoegin bij de Zwitserse dochteronderneming van de Russische Gazprombank. Volgens de aanklacht was Roldoegin echter slechts een stroman. Wie de werkelijke economische eigenaar van de activa was, was niet het onderwerp van de procedure. De aanklager wees er echter op dat de Russische president, met een officieel inkomen van slechts ongeveer 100.000 euro per jaar, over grote vermogens beschikte, die mensen uit zijn omgeving zouden beheren.

  Volgens de aanklagers symboliseert de zaak hoe Poetin "stromannen" zoals Roldoegin gebruikt om zijn geld te verbergen. Roldoegin is een goede vriend van Poetin en zelfs de peetvader van zijn oudste dochter Maria. De aanklagers denken dat het onwaarschijnlijk is dat Roldoegin zelf zoveel geld kon hebben.

  Drie van de verdachten komen uit Rusland, één is geboren in Zürich. Ze vroegen allemaal de vrijspraak. De openbare aanklager daarentegen had voor elk van hen zeven maanden gevangenisstraf voorwaardelijk geëist.
 • Koning Charles: "Russische invasie in Oekraïne bedreigt veiligheid van Europa"

  De Russische invasie in Oekraïne vormt een "bedreiging" voor de veiligheid van Europa en "onze democratische waarden". Dat heeft de Britse koning Charles gezegd in een toespraak voor de Duitse parlementsleden. "De wereld heeft niet alleen maar toegekeken", maar heeft gereageerd op de Russische inval, zo beklemtoonde de Britse vorst. Hij onderstreepte in zijn toespraak de "belangrijke rol" die zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland hebben gespeeld bij de ondersteuning van Oekraïne.

  Charles prees Duitsland voor de beslissing om, na enige aarzeling, toch zware wapens te leveren aan Oekraïne. "Het besluit van Duitsland om Oekraïne belangrijke militaire hulp te bieden is moedig, belangrijk en welgekomen", aldus Charles. "We zijn geschokt door de verschrikkelijke verwoestingen in Oekraïne, maar we kunnen moed putten uit onze eenheid". De toespraak werd onthaald op een lang applaus door de leden van de Bondsdag.

  Charles is de eerste Britse vorst die een toespraak in het Duitse parlement heeft gegeven. Hij deed een groot deel van zijn toespraak in het Duits. De Britse koning is momenteel bezig aan een driedaags bezoek aan Duitsland. Het is eerste staatsbezoek van Charles, die sinds september op de troon zit.
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten