Voetbal Vlaams-Brabant

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Vitosha Sofia-mirakel voor Zemst, de ene fusie is duidelijk de andere niet en kijkt Roberto Martinez naar Pepingen-Halle B?

In provinciale is het ook plezant. Vraag dat maar aan de inwoners van Haacht, waar Sparta Haacht Statie en Tildonk beide vechten voor de titel, vooraleer ze volgend jaar samen in zee gaan. Bij Boka kijken ze dan weer te veel naar Thibaut Courtois, terwijl Roberto Martinez misschien moet komen scouten in Pepingen-Halle.

Bart Devaere

1. Straks bondgenoten, nu nog even concurrenten

In de heenwedstrijd was Arno Verhoeven onder meer goed voor een doelpunt in de 5-2-zege voor Haacht Statie.

In derde provinciale C staan er nog een aantal ploegen te drummen om met de titel aan de haal te gaan. Ondanks de 3-2-nederlaag zaterdag in Lubbeek beschikt Sparta Haacht Statie nog altijd over de beste papieren. De grootste concurrent? Die komt uit eigen hoek. Tildonk, de ploeg waarmee Sparta volgend seizoen fusioneert, staat virtueel op één punt. Dat wordt nog een spannend onderonsje, daar in Haacht.

2. Het ene fusieverhaal...

Ook vierdeprovincialers Atlas Linter, Heide Linter en Orsmaal stappen volgend seizoen in een fusie en ook die lijkt best pittig te worden. Heide Linter en Orsmaal stonden dit weekend namelijk tegenover elkaar in een regelrechte derby, maar de wedstrijd moest halfweg de tweede helft even gestaakt worden wegens enkele stevige woordenwisselingen. Heide Linter nam het initiatief om na een afkoelperiode van tien minuten, die de scheidsrechter inlaste om de gemoederen wat te bedaren, niet meer op te komen om de rust te bewaren. Nog frappanter is dat de heenwedstrijd in Orsmaal ook al gestaakt werd. Ja, dat belooft voor komend seizoen...

3. … is duidelijk het andere niet

Een nakende fusie kan trouwens ook in positieve zin motiveren. Onderaan 2B probeert FC Perk er alles aan te doen om zich te redden in tweede provinciale. Met een tien op twaalf in de laatste weken is de ploeg opgerukt naar een veertiende plaats. Ook bij Steenokkerzeel kijken ze met veel belangstelling naar de behoudsstrijd van buur Perk. Beide clubs fusioneren volgend seizoen en hopen natuurlijk volgend seizoen in tweede provinciale te kunnen starten onder de naam PSV 1820.

4. François Erdogan viert rood feestje met Melsbroek

© kms

Melsbroek moest zondag op het veld van leider Fenixx al snel met zijn tienen verder. De scheidsrechter had een cadeautje mee voor de jarige François Erdogan en trakteerde hem na amper drie minuten al op een rode kaart. De onfortuinlijke Erdogan kon zo natuurlijk wel 87 minuten vroeger zijn feestje inzetten, zeker omdat zijn ploeg met tien man ook nog eens een punt uit de brand wist te slepen bij de leider. Misschien een ideetje voor de spelers van Melsbroek: laat Erdogan als straf trakteren op enkele flesjes rode wijn...

5. Pepingen-Halle B dankt Portugezen

De wedstrijd tussen Pepingen-Halle B en Lennik leek lange tijd af te stevenen op een doelpuntenloos gelijkspel, tot Lennik in de 87ste minuut de score toch kon openen via Pieter Jan De Dobbeleer. Drie gouden punten voor de bezoekers zou je dan denken, maar dat was buiten de Portugese enclave van Pepingen-Halle gerekend. Diogo Da Conceiçao en André Carvalho Bessa deden op drie minuten tijd de wedstrijd toch nog kantelen in het voordeel van de thuisploeg. Benieuwd of hun namen al in het boekje staan van kersvers Portugees bondscoach Roberto Martinez.

6. Boka-speler haalt innerlijke Courtois in zich naar boven

Zou Boka United B-speler Pär De Wolf vorige dinsdag naar de Champions League gekeken hebben? Thibaut Courtois ging tegen Liverpool pijnlijk in de fout, maar zag zijn ploeg wel nog met 2-5 winnen op Anfield. Dat kan ik ook, moet De Wolf gedacht hebben. Tegen Relegem kwam zijn ploeg nog wel op voorsprong, maar dan haalde De Wolf de innerlijke Courtois in zich naar boven en met twee owngoals op twee minuten tijd leek de wedstrijd helemaal te kantelen. Maar zoals gezegd: net zoals voor Real Madrid op Anfield, was er ook voor Boka geen vuiltje aan de lucht. De Wolfs ploegmakkers Artyom Rakhovitch en Lukas Roofthooft deden de partij alsnog kantelen in het voordeel van de thuisploeg.

7. Vitosha Sofia-mirakel voor Zemst

Als Frank Raes zondag commentaar had gegeven bij de wedstrijd tussen Infinity Vilvoorde en Zemst, was hij zeker begonnen over het Antwerp-mirakel destijds tegen Vitosha Sofia. Twintig minuten voor tijd stond Zemst namelijk nog met 3-0 in het krijt bij Infinity Vilvoorde. Veel trainers zouden op dat moment misschien de handdoek in de ring hebben gegooid, maar Bart Van Winckel dacht daar duidelijk anders over. Hij stuwde zijn ploeg vooruit, met uiteindelijk een zege tot gevolg na late treffers van Stuart Rombout, Wout Lippens, Davy Duverger en Ilja Laurent. Vitosha Sofia-waardig als je het ons vraagt.

8. De beste schutter van Vlaams-Brabant

Nicolas Lentini was afgelopen weekend goed voor vijf goals voor Vissenaken.© Guy Meurs

Twee spelers slaagden er afgelopen weekend in om vijf keer te scoren, dat waren Nicolas Lentini van Vissenaken, die daardoor mee opschuift naar de top drie in de Vlaams-Brabantse topschuttersstand, en Thomas Onkelinx van Binkom, die tegen Testelt vijf keer raak trof.

34 goals: Ibrahim Bounekoub (FFF Brussels, 4de provinciale D)

33 goals: Enzo Roosen (HO Veltem B, 4de provinciale D) en Alexander Bonomi (Neerwinden, 4de provinciale F)

32 goals: Nicolas Lentini (Vissenaken, 3de provinciale D)

30 goals: Toon Matthys (Langdorp, 4de provinciale E)

27 goals: Tuur Minner (Liedekerke B, 4de provinciale B)

26 goals: Ilias El Attabi (Tremelo, 3de provinciale C)

25 goals: Rob Mertens (Tielt-Winge, 3de provinciale D)

24 goals: Robbe Iwens (Merchtem United, 4de provinciale B),

23 goals: Jordi De Cat (SC Keerbergen, 4de provinciale C), Dilhan Taç (Woluwe- Zaventem B, 4de provinciale D), Andrew Dejaeger (Geetbets, 3de provinciale D) en Wouter Keulemans (KFC Eppegem B, 4de provinciale C)

22 goals: Niels Delaforterie (SC Keerbergen, 4de provinciale C)

21 goals: Maxwell Opara (Orsmaal, 4de provinciale F), Arne De Vroede (Tollembeek, 4de provinciale A), Robin Hambrouck (Sp. Rotselaar, 2de provinciale B) en Dries Vanwelde (KVK Tienen B, 3de provinciale D)

20 goals: Lander Oorts (Bertem-Leefdaal B, 4de provinciale D), Killian Vandamme (Groot-Dilbeek B, 4de provinciale A), Michael Van Praet (Vilvoorde City, 4de provinciale C), Bram Bert (Boskant Peizegem, 4de provinciale B)

19 goals: Diouck (Langdorp, 4de provinciale E), Simon Smeets (Tielt-Winge, 3de provinciale D), Steve Klompkes (Vissenaken, 3de provinciale D), Davy Van Gestel (Zichem, 3de provinciale D), Leslie Herinckx (Zoutleeuw, 4de provinciale F), Carlos Peeters (Erps-Kwerps, 4de provinciale D) en Lars Godart (Kester-Gooik A, 2de provinciale A)

18 goals: Dietmar Conard (Atlas Linter, 4de provinciale F), Jelne Landerloo (Leeuw Brucom B, 4de provinciale A), Thomas Onkelinx (Binkom, 3de provinciale D) , Manossa (Merchtem United, 4de provinciale B), Roby Vanhaemel (Boskant Peizegem, 4de provinciale B), Corentin Gabrielli (Eur. 90 Kraainem, 2de provinciale A) en Brett Pauly (Averbode-Okselaar, 2de provinciale B)

9. Volgende week uitkijken naar…

Volgend weekend staan er weinig tot geen toppers op het programma in Vlaams-Brabant. Daarom is het vooral uitkijken hoe de staartploegen zich proberen te redden. In eerste provinciale bijvoorbeeld pakte afgelopen weekend, op uitzondering van Boka United, elke ploeg uit de rechterkolom punten. Kunnen al die clubs dat nog eens herhalen?

Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naar sportbrabant@nieuwsblad.be.

Aangeboden door onze partners