GAIA toont misselijkmakende beelden van kooikippen, pluimveehouderij ontkent met klem: “Pure onzin”

Schrijnende toestanden in een pluimveebedrijf in Sint-Gillis-Waas.© Het Nieuwsblad

Sint-Gillis-Waas -

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft beelden de wereld ingestuurd die vorig jaar gemaakt zijn in een legkippenhouderij in Sint-Gillis-Waas. In het bedrijf zitten talloze kippen in onhygiënische omstandigheden in op elkaar gestapelde kooien. De betrokken pluimveehouderij distantieert zich van de beelden en ontkent met klem dat het over hun bedrijf gaat. “Wij zijn totaal verontwaardigd, wij hebben niet eens kooikippen”, aldus de zaakvoerster.

Yannick Joos

Op de beelden die dierenrechtenorganisatie GAIA heeft vrijgegeven, is te zien hoe de kippen in onhygiënische omstandigheden en op elkaar gepakt in kleine kooien moeten leven, waar ze op metalen roosters zitten. Naar eigen zeggen gaat het om een legkippenhouderij uit Sint-Gillis-Waas. “De beelden dateren van 2022 en tonen de slechte omstandigheden waarin de kippen leven”, vertelt GAIA-directeur Ann De Greef.

“Ze hebben er niet eens de ruimte om hun vleugels fatsoenlijk open te slaan en het ligt er vol met uitwerpselen. Momenteel zitten in Vlaanderen meer dan drie miljoen legkippen in kooien. De dieren zitten er heel hun leven opgesloten en moeten zo veel mogelijk eieren produceren. We willen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) hiermee aan zijn eigen woorden herinneren. De minister zei eerder dat het onze verdomde plicht is om vermijdbaar dierenleed te vermijden. Het is nu de hoogste tijd om kooisystemen af te schaffen in Vlaanderen, zoals dat in Wallonië reeds het geval is.”

Beschuldigingen

De betrokken pluimveehouderij reageert verontwaardigd en distantieert zich van de beelden. “Wij vallen uit de lucht door zulke beschuldigen van zo’n grote dierenrechtenorganisatie”, aldus de zaakvoerster. “Dat die beelden uit onze stallen zouden komen, is pure onzin en slaat helemaal nergens op.”

“Wij hebben trouwens enkel scharrelkippen en dus geen kooikippen. Daarnaast zitten er ook sloten op al onze kippenhokken, dus dan hadden we het wel gemerkt moest er iemand zijn binnengedrongen om dergelijke beelden te maken. We zijn ook aangesloten bij de pluimveebond en doen er alles aan om onze dieren fatsoenlijk te behandelen. Deze beschuldigingen raken ons recht in het hart.”

Aangeboden door onze partners