Vooruitgang in Servisch-Kosovaarse dialoog, stelt Borrell

© REUTERS

Overleg in Brussel tussen de Servische en Kosovaarse leiders heeft tot “vooruitgang” geleid in de betrekkingen tussen de twee landen. Dat kondigde de Europese buitenlandminister Josep Borrell na afloop van dat overleg aan. In maart zal wel een nieuwe vergadering belegd moeten worden.

Bron: BELGA

“Er is vooruitgang geboekt vandaag, maar er is nog werk voor de boeg om zeker te zijn dat dat waarover een akkoord bereikt is ook uitgevoerd zal worden”, aldus Borrell na een vergadering met de Servische president Aleksander Vucic en de Kosovaarse premier Albin Kurti. De twee leiders bespraken een door de Europese Unie voorgesteld plan, en hebben het principe van de uitvoering van dat plan aanvaard. Voor de modaliteiten van die uitvoering zal verder overleg nog nodig zijn.

In afwachting van die nieuwe vergadering “op hoog niveau” zal de EU-gezant naar Belgrado en Pristina reizen.

Eind vorig jaar liepen de spanningen tussen de twee landen opnieuw op. Kosovo verklaarde zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk, iets wat Servië nooit heeft willen erkennen. De spanning tussen beide landen was eind 2022 weer opgelopen. Zo werden er wegblokkades opgeworpen en waren er ook schietincidenten.

Aangeboden door onze partners