Koning Charles ontvangt Europees Commissievoorzitter von der Leyen en jaagt Brexiteers tegen zich in het harnas

© AP

De Britse koning Charles heeft maandagavond in Windsor Castle de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ontvangen. De ontmoeting komt er kort nadat von der Leyen en de Britse eerste minister Rishi Sunak bekend hadden gemaakt dat ze een akkoord hebben over de Brexitregels voor Noord-Ierland, en Charles krijgt er heel wat kritiek door.

gjsBron: BELGA

Von der Leyen heeft op Twitter ook een foto geplaatst van haar ontmoeting met de Britse vorst. “We hebben gesproken over gezamenlijke uitdagingen waarmee de EU en het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd worden, zoals de steun aan Oekraïne en de strijd tegen klimaatverandering”, schrijft von der Leyen.

Dat de koning vlak na de bekendmaking van een akkoord over het Noord-Ierse protocol de Europese Commissievoorzitter ontmoet, doet bij Britse opiniemakers heel wat vragen rijzen. De overeenkomst ligt politiek immers erg gevoelig. Toegevingen zijn moeilijk te slikken voor Brexit-hardliners als ex-premier Boris Johnson en de Noord-Ierse Unionisten van de DUP.

Normaal gesproken blijft de Britse vorst ver weg van partijpolitieke kwesties. Critici stellen dan ook dat premier Sunak de koning heeft gebruikt om zijn deal met de EU meer legitimiteit te geven. Peter Hunt, de vroegere royaltywatcher van de openbare omroep BBC, heeft het op Twitter over “een zeer ernstige misrekening door koning Charles en zijn adviseurs”.

Aangeboden door onze partners