Voetbal 1ste provinciale Sassport Boezinge

Jonas Vandermarliere en Boezinge maken zich op voor cruciale clash in Blankenberge: “Promoveren als tweede is toch niet hetzelfde als kampioen spelen”

Jonas Vandermarliere (links) in overleg met de nieuwe trainer Dylan Vanhaverbeke.© Bart Vandenbroucke

IEPER -

Boezinge liet afgelopen weekend een steekje vallen. Sassport kwam in eigen huis tegen Varsenare niet verder dan een mager 1-1-gelijkspel, maar veel tijd om er lang bij stil te staan, is er niet. Zondag volgt immers de absolute topper op het veld van Blankenberge. Kapitein Jonas Vandermarliere is wijs en ervaren genoeg om de rust te bewaren.

Amaury Verdruye

Voor wie het toch zou vergeten zijn: de heenmatch Boezinge-Blankenberge moet één van de meest besproken wedstrijden van de jongste jaren zijn geweest. Begin oktober werd na een goed halfuur spelen onder een heerlijk herfstzonnetje de Blankenbergse doelman Nicholas Skverer aangevallen door een dronken supporter. De match werd stopgezet en Blankenberge stevende af op een 0-5- forfaitzege, maar na een lange procedurestrijd moest de wedstrijd begin december toch herspeeld worden. Boezinge kwam met 1-0 als grote winnaar uit de bus.

Een wandeling langs de Blankenbergse zeedijk wordt het zondag niet voor Boezinge. De zenuwen zullen opnieuw strak gespannen staan, want er hangt veel vanaf. Er is sinds de heenmatch ook heel wat veranderd. Kapitein Jonas Vandermarliere fileert voor de aftrap deze ‘promotiematch’ in vier hapklare brokken.

Nieuwe trainer

Eind november nam Boezinge afscheid van Angelo Paravizzini. Er was onenigheid, maar ook financiële zaken speelden een rol. Boezinge stond op dat moment pas vijfde. Niet genoeg, en zo werd Jonas Vandermarliere voor één speeldag speler-trainer. Hij won meteen, maar de week nadien nam Dylan Vanhaverbeke (ex-Wevelgem) over. Wat veranderde sindsdien? “In de eerste plaats het spelsysteem”, legt Vandermarliere glashelder uit. “Toen ik overnam, veranderde ik meteen van een 3-5-2-concept naar een 4-3-3. Dat bleek de ommekeer, alsook het juiste systeem te zijn. Ook de nieuwe coach had dit plan voor ogen. Sindsdien komen de sleutelspelers veel beter tot hun recht. Kevin Chateau is bijvoorbeeld een speler die leeft van doelpunten. In het huidige systeem krijgt hij veel meer voorzetten en is hij onze topschutter. Dat is zeker geen kritiek naar Paravizzini. Ik snapte dat hij vasthield aan een systeem waar hij in het verleden zeer goede resultaten mee haalde.”

Winnaarsmentaliteit

Boezinge en Blankenberge werden voor het seizoen gebombardeerd tot de absolute topfavorieten voor de titel, al konden beiden dat niet zomaar waarmaken. “Het zal een moeilijke wedstrijd worden, helemaal anders dan die van zondag tegen Varsenare, maar we gaan sowieso voor de overwinning”, maakt Vandermarliere duidelijk. “Na het gelijkspel tegen Varsenare was het heel stil in de kleedkamer. Dat bewijst de winnaarsmentaliteit van de groep. Zondag gaan we er alles aan doen om de drie punten te pakken. Veel zal echter afhangen van de vorm van de dag, aangezien beide ploegen veel individuele kwaliteiten hebben.”

Kloof behouden

Na de trainerswissel stoomde Boezinge door naar de leiding, al zag het nu Wevelgem weer twee punten bonus pakken. Blankenberge telt als vierde vijf punten minder dan Sassport. “De laatste weken is de kustploeg heel goed bezig”, merkte Vandermarliere al op. “Op een uitschuiver tegen Diksmuide na verloren ze niet meer sinds ons onderlinge duel. De inzet van de match is duidelijk voor ons: we moeten de kloof minstens intact houden en ze niet dichter laten komen. Het is dus zeer belangrijk om niet te verliezen. Een punt in Blankenberge is zeker niet verkeerd, maar onze ambities liggen hoger.”

Kampioen

Wevelgem staat nog steeds op kop en intussen kwam ook WS Lauwe tot op één punt van Sassport, dat nu tweede staat. Neemt Boezinge vrede met een eindrondeticket of gaat het vol voor de titel? “We willen kampioen worden. Promoveren als tweede is toch niet hetzelfde als kampioen spelen. Dat geldt op elk niveau. Kampioen worden betekent dat je als ploeg een heel seizoen constant presteerde en is een prachtige bekroning. En voor mij zou het misschien nog iets specialer zijn. Eén match als coach, één overwinning: wie pakt niet graag met een perfect rapport uit?”, besluit Mister 100%.

Aangeboden door onze partners