Omstreden Franse bondsvoorzitter (81) biedt ontslag aan na beschuldigingen van seksuele intimidatie… FIFA geeft hem nieuwe functie

© AFP

De voorzitter van de Franse voetbalbond, Noël Le Graët, heeft zijn ontslag aangeboden. Door de opeenvolging van schandalen was zijn positie onhoudbaar geworden. Opmerkelijk is dat Le Graët meteen een nieuwe bestuursfunctie krijgt in het voetbal. De voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, benoemt hem tot bestuurder van het FIFA-bureau in Parijs, zo laat RMC Sport weten.

Michael Van Damme

De voorzitter van de Franse voetbalbond Noël Le Graët, heeft vanmorgen zijn ontslag aangeboden tijdens een zitting van het uitvoerend comité. De 81-jarige zakenman bekleedde de functie sinds 2011. Hij wordt voorlopig opgevolgd door vice-voorzitter Philippe Diallo.

Dat Le Graët de bedenkelijke eer aan zichzelf houdt, zal voor opluchting zorgen bij de Franse bond, want de schandalen en relletjes waren niet meer te tellen. Maar Le Graët blijft een machtspositie bekleden in het voetbal, want FIFA-voorzitter Gianni Infantino viste hem op en zal hem aan het hoofd zetten van het bureau in Parijs.

De meest ernstige zaak tegen Le Graët is het onderzoek naar morele en seksuele intimidatie. Le Graët verdedigde zich tegen de beschuldigingen dat hij ongewenste berichten zou hebben gestuurd naar vrouwelijke medewerkers door te zeggen dat hij niet eens wist hoe je een sms verstuurt. De vrouwelijke spelersmakelaar Sonia Souid weerlegde dat met een getuigenis in L’Equipe. Ze vertelde hoe een aangeschoten Le Graët haar uitnodigde op zijn kamer en toespelingen maakte op seks.

Tegen Le Graët loopt een audit door het Franse Ministerie van Sport. Hij kwam ook onder vuur te liggen toen hij naar aanleiding van de contractverlenging van Didier Deschamps als bondscoach zei dat hij niet eens zijn telefoon zou opnemen als Zinédine Zidane zou bellen.

Aangeboden door onze partners