JOUW MENING. “Product placement in een journalistiek programma, gedragen door de partner van de producent van het product. Tekeningetje?”
Het ‘Nieuwsblad’ geeft om jouw mening. We vroegen lezers of ze hun bouwplannen uitstellen nu de prijzen zo hoog zijn, wat ze vinden van het plan van N-VA om elke kiezer twee stemmen te geven en of er sprake is van belangenvermenging rond de commerciële activiteiten van Vive le vélo.
Caroline Vereenooghe, de partner van VRT-sportjournalist Karl Vannieuwkerke, zegt dat er geen sprake van belangenvermenging is rond de commerciële activiteiten van Vive le vélo. Vorig jaar kwam haar bedrijf in opspraak omdat Humo vraagtekens had geplaatst bij het feit dat de partner van Vannieuwkerke betrokken is bij een commerciële deal met de VRT. Vereenooghe voorziet de merchandising van Vive le vélo, Vannieuwkerke is het gezicht van het programma.
Lezer Simon D. vindt het niets meer dan slim ondernemerschap, Hannes D. heeft wel problemen met de situatie: “Product placement in een journalistiek programma, gedragen door de partner van de producent van het product. Daar moeten we geen tekeningetje bij maken.” Ook Thomas B. vindt dat de situatie terecht wordt aangekaart. Volgens hem is seksisme in deze situatie een makkelijk excuus. “Er wordt non-stop onverdoken reclame gemaakt voor Vive le vélo, en als koppel plukken ze daar de vruchten van.”
N-VA wil elke kiezer twee stemmen geven
Als van het N-VA afhangt, krijgt elke Vlaming bij de parlementsverkiezing twee stemmen: één voor een lokale politicus en één voor een grote naam. De lokale politicus wordt gekozen in een zeer lokale kieskring, terwijl de stem voor een grote naam kieskringen mag overstijgen. De kiezer krijgt zo enerzijds een rechtstreeks aanspreekbare vertegenwoordiger, en anderzijds kan iemand uit West-Vlaanderen ook op een Antwerpenaar stemmen.
Vincent V. is alvast fan: “Het verzekert de lokale gebondenheid van de verkiezingen, en geeft de opportuniteit om de beste kandidaat in Vlaanderen waar je anders niet op kan stemmen, een stem te geven.” Ook Kris V. vindt het een goed idee. “Lokale vertegenwoordiging in het parlement is belangrijk”, zegt hij, “zodat lokale noden verdedigd worden, zodat inhoud primeert op oppervlakkige praat.” Al vindt niet iedereen het een goed idee. Adriaan S. vreest polarisatie: “Het principe van zeer lokale kieskringen zal leiden tot een Angelsaksisch systeem waarin uiteindelijk twee grote blokken zullen overblijven.” Voor veel lezers hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn. “Mensen weten nu al nauwelijks voor wie ze stemmen. Keep it simple”, zegt Jonathan H.
Cement en bakstenen worden nog duurder, maar er is ook goed nieuws voor wie (ver)bouwt
Na serieuze prijsstijgingen vorig jaar, worden bakstenen, dakpannen, cement en isolatiematerialen de komende maanden nog duurder. Stellen mensen hun bouwplannen uit nu de prijzen zo hoog zijn? Josie D. besloot niet te wachten. “We hebben ons huis wel gewoon gebouwd, maar hebben dan bespaard op andere manieren om zo duurdere materialen te compenseren,” vertelt ze. “We kozen bijvoorbeeld voor een toonzaalmodel als keuken, en hebben veel meer zelf gedaan dan voorzien.” Voor Robrecht D. en Martyn B heeft wachten simpelweg geen zin: “Het wordt sowieso duurder, of je nu wacht of niet.”
Getapt telefoongesprek bewijst volgens Oekraïne dat Rusland dam heeft opgeblazen: “Het ging niet volgens plan”
Oekraïens offensief van start op minstens drie plaatsen: “De menselijke tol zal heel hoog zijn”
Oekraïens offensief kost meteen een Leopard 2-tank: “Russen waren voorbereid”
Russische experts gaan lijnrecht in tegen versie van Kremlin over vernielde dam: “Hoe kan het een slechte zaak zijn?”
Henri, de held van Annecy, over zijn tussenkomst die nog erger voorkwam: “Het was geen toeval dat ik daar was”