Wielrennen Elite Le Samyn

Edward Theuns controleert met Trek-Segafredo Le Samyn, maar moet tevreden zijn met derde plaats: “Maakte grote fout door te vroeg aan te gaan”

Achter van winnaar Menten baalt Edward Theuns (Trek-Segafredo) als een stekker: “Een overwinning zat er in aangezien ik één van de sterkste renners was.”© Belga

Laarne -

De Oost-Vlamingen speelden een hoofdrol in Le Samyn, de eerste wedstrijd van het seizoen op Waalse bodem, maar moesten de overwinning aan de Limburger Milan Menten (Lotto Dstny) laten. Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise) kleurde opnieuw de vlucht van de dag. Edward Theuns (Trek-Segafredo) eindigde derde en dat zorgde voor een enorme teleurstelling.

Freddy De Geest

Gilles De Wilde heeft een patent genomen op de vroege vlucht. Aangezien twee niet zonder. drie kan, tekende De Wilde na de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne nu ook tussen Quaregnon en Dour voor de vlucht van de dag. De zeven dappere vluchters diepten een voorsprong van zes minuten uit. Trek-Segafredo organiseerde snel een reactie en zo smolt de voorsprong als sneeuw voor de zon. Enkele slechte kasseistroken en stekelige beklimmingen zorgden voor een heuse afvallingskoers.

Eens de eerste grote schifting doorgevoerd, werd een kopgroep gevormd met zes Belgen aan boord. Een ongekende luxe in een wedstrijd op dit niveau. Dries De Bondt, Victor Campenaerts en Stan Dewulf verdedigden de Oost-Vlaamse eer en kregen met Jasper Stuyven, Jarne Van De Paar en Jenthe Biermans goede gezellen mee. “We hadden de koers perfect onder controle”, vertelt Theuns. “Na de eerste grote breuk zaten we nog met vier renners van de ploeg voorin. Toen Stuyven met een mooi groepje weggeraakte, konden wij toekijken. Liep het opnieuw samen, dan zou ik uitgespeeld worden als sprinter.”

Gemiste kans

Op vier kilometer van de finish viel het uitgedunde peloton de koplopers in de nek na een scherpe reactie waarin ook Alex Colman (Team Flanders-Baloise) zich niet onbetuigd liet. “Daan Hoole en Martin Vacek piloteerden me perfect naar de sprint, maar ik maakte een grote fout door te vroeg aan te gaan. We waren gekomen om te winnen en waren de sterkste ploeg in de koers, maar we moeten met de derde podiumplaats tevreden zijn”, zucht Theuns. “Na een perfecte voorbereiding had ik een goed gevoel bij het aansnijden van het Vlaamse voorjaar. Een overwinning zat er in Le Samyn zeker in aangezien ik één van de sterkste renners was. Dit is een gemiste kans.”

Aangeboden door onze partners