Nobelprijsmedaille van Belgische winnaar Maurice Maeterlinck vindt geen koper op veiling

De medaille en het diploma die Maurice Maeterlinck kreeg van de Zweedse Academie toen hij in 1911 de Nobelprijs voor de literatuur won, hebben geen koper gevonden tijdens een veiling via veilinghuis Sotheby’s. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van de veiling op de website van het veilinghuis. Maeterlinck is de enige Belgische schrijver die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur won.

mtmBron: BELGA

De gouden medaille met een diameter van 65 millimeter heeft op de ene kant de afbeelding van Alfred Nobel met zijn geboortedatum en sterfdatum en op de andere kant staat de afbeelding van een dichter en zijn Muze, de naam van de laureaat en een leuze afgeleid van een vers van het heldendicht ‘Aeneis’ van Vergilius: “Inventas vitam iuvat excoluisse per artes” (het is goed om het leven te verrijken met de ontdekking van de kunsten).

Het diploma is een beschilderd perkament in een lederen kaft met het Zweedse wapenschild en het devies van de Zweedse Academie (‘Snille och smak’), een tekst over de toekenning van de Nobelprijs aan Maeterlinck en de handtekening van geschiedkundige Harald Gabriel Hjärne en de schrijver Carl David af Wirsén, de secretaris van de Academie. De online veiling liep woensdag af.

Maurice Maeterlinck (1862-1949) is tot vandaag de enige Belgische schrijver die de Nobelprijs literatuur won en was destijds de tweede Franstalige schrijver die de Nobelprijs kreeg, na Sully Prudhomme, die in 1901 de eerste Nobelprijs voor de literatuur kreeg. Maeterlinck was dichter, toneelschrijver, prozaïst en essayist en een vertegenwoordiger van het symbolisme in de literatuur. Tot zijn belangrijkste werken behoren de dichtbundel ‘Serres chaudes’ (1889) en de theaterteksten ‘La princesse Maleine’ (1889), ‘Pelléas et Mélisande’ (1892) en ‘L’Oiseau bleu’.

De Maurice Maeterlinck Stichting was niet te spreken over de verkoop van de Nobelprijsmedaille en het diploma van de schrijver via veilinghuis Sotheby’s. De medaille en het diploma maken deel uit van het culturele erfgoed van België en behoren in een openbare erfgoedinstelling, klonk het.

Aangeboden door onze partners