Presidentsverkiezingen Nigeria: Tinubu officieel uitgeroepen tot winnaar

© AP

Bola Tinubu, de presidentskandidaat van de regeringspartij All Progressives Congress (APC), heeft de presidentsverkiezingen in Nigeria gewonnen. Dat blijkt uit de officiële resultaten die de nationale kiescommissie woensdagochtend heeft meegedeeld.

adbBron: BELGA

Tinubu kreeg 8,8 miljoen stemmen. Atiku Abubakar van de People’s Democratic Party wist 6,9 miljoen mensen achter zich te scharen en Peter Obi van de Labour Party behaalde 6,1 miljoen stemmen.

Bola Tinubu, de kandidaat van de regeringspartij, behaalde ook meer dan 25 procent van de stemmen in minstens twee derde van de 36 deelstaten en het territorium van de federale hoofdstad Abuja, een vereiste om tot winnaar te worden uitgeroepen.

“Grootschalige fraude”

Meer dan 87 miljoen stemgerechtigden konden zaterdag hun stem uitbrengen, al is de precieze opkomst nog niet bekend. Verschillende waarnemers hadden kritiek op de vertragingen bij het tellen en de grote tekortkomingen bij de elektronische overdracht van de resultaten.

Nog voor de aankondiging van de definitieve resultaten had de oppositie al de nietigverklaring van de verkiezing gevraagd wegens “grootschalige” fraude. De nationale verkiezingscommissie weerlegde die beschuldigingen als “ongegrond en onverantwoord”. Ze voegde er nog aan toe dat de kandidaten “vrij” zijn om naar de rechtbank te stappen.

Maximaal twee termijnen

De 70-jarige Tinubu zal zijn partijgenoot Muhammadu Buhari (80) opvolgen. Die houdt het, zoals de grondwet voorschrijft, na twee ambtstermijnen als president voor bekeken.

Aangeboden door onze partners