VOORBESCHOUWING GP BAHREIN 2023. Max Verstappen opent in de woestijn jacht op derde wereldtitel: zorgt seizoensopener opnieuw voor spektakel?

Wereldkampioen Max Verstappen mocht zijn nieuwe RB19 vorige week al drie dagen aan de tand voelen. Dit weekend begint het echte werk.© AP

Na een winterslaap van enkele maanden is het eindelijk weer tijd om te racen. Het 74ste seizoen Formule 1 begint dit weekend op het Bahrain International Circuit, dat de voorbije jaren regelmatig voor spektakel zorgde. Max Verstappen begint er aan zijn missie om voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen worden en is na de voorbije wintertests ook topfavoriet. Wie kan de Nederlander met Vlaamse roots bedreigen in de woestijn?

Sam Varewyck

Volg de Formule 1-sessies hier LIVE!

Over de locatie

De Australische stad Melbourne was in het recente verleden bijna steevast de seizoensopener, maar in 2023 kiest de F1 voor de vijfde keer in de geschiedenis voor een start in het Midden-Oosten. Een regio die pas negentien jaar geleden voor het eerst een Grote Prijs mocht organiseren, maar met Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar en Abu Dhabi nu liefst vier plekken op de kalender heeft. En net zoals de vorige keren dat het seizoen in het Midden-Oosten begon, valt de eer dit weekend te beurt aan het kleine oliestaatje Bahrein.

Het Bahrain International Circuit ligt in de woestijn, op een steenworp van hoofdstad Manama. U mag zich alvast aan een leuke race verwachten: de Grote Prijs van Bahrein is de laatste jaren vaak een van de betere races van het seizoen gebleken. Met vier rechte stukken (waarvan het DRS-systeem er op drie gebruikt mag worden, red.) is het een circuit dat zich leent tot inhaalmanoeuvres. Vooral in sector 1 zal u de rijders zondag vaak zij aan zij zien.

De weersvoorspelling

Racen in de woestijn staat natuurlijk gelijk aan droogte. En hoewel een druppeltje regen in de Bahreinse zandvlakten zeker niet onmogelijk is, zal het ook dit jaar niet gebeuren tijdens het Formule 1-weekend. Over de drie dagen heen wordt helder weer voorspeld. De race wordt na zonsondergang gereden, dus ook met de temperatuur valt het goed mee: zondagavond zal die rond de 23 graden liggen. (Lees verder onder de foto)

De Grote Prijs van Bahrein is sinds 2014 een avondrace.© AP

Het Formule 1-programma (Belgische tijd)

Vrijdag 3 maart

12.30 -13.30 uur: eerste vrije training

16.00 -17.00 uur: tweede vrije training

Zaterdag 4 maart

12.30-13.30 uur: derde vrije training

16.00 uur: kwalificatie

Zondag 5 maart

16.00 uur: race

(Lees verder onder de foto)

Zorgt Fernando Alonso dit weekend voor een verrassing in zijn debuutrace bij Aston Martin?© EPA-EFE

Onze prognose

Net zoals afgelopen seizoen zullen onze Formule 1-watcher Gert Vermersch en verslaggever Sam Varewyck hun verwachte top drie voor elke race geven. Dit jaar krijgen ze tijdens hun pronostieken het gezelschap van twee stemmen uit de podcast The Paddock: ook Dennis Xhaët en racepiloot Sam Dejonghe zullen zich ieder weekend wagen aan een gokje.

Ons kwartet is voor deze openingsrace alvast heel zeker van wie zal winnen: ze leggen allemaal hun eieren in het mandje van Max Verstappen. Over de andere twee plekjes op het podium lopen de meningen uiteen, met hier en daar ook een verrassende keuze…

Prognose Gert Vermersch

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Carlos Sainz Jr. (Ferrari)

Prognose Sam Varewyck

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Fernando Alonso (Aston Martin)

Prognose The Paddock-stem Dennis Xhaët

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Sergio Pérez (Red Bull)

Prognose The Paddock-stem Sam Dejonghe

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Carlos Sainz Jr. (Ferrari)

3) Fernando Alonso (Aston Martin)

Zo liep het vorig jaar

De nieuwe generatie wagens beleefde vorig seizoen zijn vuurdoop tijdens de Grote Prijs van Bahrein. Het werd meteen een voltreffer: Charles Leclerc en Max Verstappen gingen tijdens de race meerdere keren in duel. Uiteindelijk was het Leclerc die aan het langste eind trok en de seizoensopener won, voor de andere Ferrari van Carlos Sainz Jr. en Lewis Hamilton. Verstappen en zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Pérez vielen in de slotrondes allebei uit met een mechanisch defect.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leuk om weten

Op het Bahrain International Circuit werd de kortste rondetijd ooit tijdens een Formule 1-weekend neergezet. Dat gebeurde in 2020, toen het circuit naast de GP van Bahrein ook de GP van Sakhir organiseerde. Die ging door op een kortere versie van het circuit dat normaal gebruikt wordt: de zeer korte en snelle ‘Outer Lay-out’.

Valtteri Bottas klokte op die configuratie in de kwalificaties een poletijd van amper 53,377 seconden en zette daarmee een record neer dat wellicht niet snel verbroken zal worden. Het was, na de Grote Prijs van Frankrijk in 1974, pas de tweede keer ooit dat rijders tijdens een Formule 1-weekend tijden onder de minuut lieten noteren.

Aangeboden door onze partners