Dwangsommen Fedasil lopen op tot 278,5 miljoen euro

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) weigert de dwangsommen te betalen.© BELGA

De dwangsommen die Fedasil boven het hoofd hangen wegens het gebrek aan opvang voor asielzoekers lopen op tot 278,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op een vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman, zo bericht De Morgen donderdag.

Bron: BELGA

De eisers moeten nog langs de beslagrechter, maar zo wordt er al 1.867.000 euro effectief ingevorderd. Een bedrag dat volgens Roggeman snel kan oplopen.

Intussen zijn er bij asieldienst Fedasil al goederen in beslag genomen en via openbare verkoop verkocht. Dat gebeurde voor drie zaken van individuele asielzoekers, die opgeteld 118.000 euro eisen, omdat ze niet de opvang kregen waar ze recht op hadden, zo schrijft De Morgen.

“Het bedrag van de verkoop zal niet voldoende zijn om het geëiste bedrag te dekken”, aldus De Moor. Daarnaast is er ook beslag gelegd op spullen op haar kabinet, maar daartegen heeft de Belgische staat nog een beroepsprocedure lopen.

Fedasil is intussen 5.991 keer veroordeeld voor de rechtbank. Daarnaast heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog zeker 1.132 uitspraken gedaan tegen de Belgische staat voor het gebrek aan opvang. De Moor weigert de dwangsommen te betalen. De staatssecretaris meent dat dit niet voor opvangplaatsen zal zorgen en dat het een aanzuigeffect in de hand dreigt te werken.

Aangeboden door onze partners