Argentinië wil opnieuw met Verenigd Koninkrijk onderhandelen over soevereiniteit Falklandeilanden

© Shutterstock

Argentinië heeft zich teruggetrokken uit een gezamenlijk standpunt met het Verenigd Koninkrijk over de Falklandeilanden. De Argentijnen willen weer over de soevereiniteit van de Falklands onderhandelen en stellen daarvoor een ontmoeting met de Britten voor op de VN-hoofdzetel in New York.

mtmBron: BELGA

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Santiago Cafiero, kondigde na een ontmoeting met zijn Britse ambtgenoot James Cleverly in de marge van de G20, aan dat het Zuid-Amerikaanse land zich terugtrekt uit het zogenaamde Foradori-Duncanpact, uit 2016.

Het Foradori-Duncanpact regelt de winning van gas en olie en de scheepvaart en visserij rond de eilanden. De huidige regering in Buenos Aires meent dat hun voorgangers Londen binnen dat pact te veel toegevingen hadden gedaan. 

Falklandoorlog

Sinds 1833 staan de Malvinas, zoals ze in Argentinië genoemd worden en die ruim 600 kilometer van de Argentijnse kust liggen, onder Brits bestuur. In 1982 kwam het tot de Falklandoorlog nadat Argentinië de eilanden was binnengevallen. De Argentijnen leden een reeks nederlagen, en na 72 dagen werd een wapenstilstand bereikt. Argentinië blijft aanspraak maken op de eilanden.

Aangeboden door onze partners