Politievakbonden voeren vrijdag actie aan Eurostar-terminal in Brussel-Zuid

(archiefbeeld)© David Van Hecke

De politievakbonden kondigen meerdere acties aan, waardoor reizigers mogelijk vertraagd kunnen worden. De eerste vindt vrijdagochtend plaats bij de Eurostar-terminal van station Brussel-Zuid. Dat heeft de socialistische vakbond (ACOD) bevestigd.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Geen stikstofakkoord, dus rijden boze boeren vrijdag met 1.500 tractoren naar Brussel: grote verkeershinder verwacht

Sinds de aankondiging van een stakingsaanzegging, die nog loopt tot eind maart, hebben noch minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), noch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een toegeving gedaan, aldus de ACOD. Daarom volgen de volgende dagen nog meer acties. 

Vrijdagochtend verenigen alle politievakbonden zich om half zeven bij de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid voor verstrengde grenscontroles. Maandag komt het vakbondsfront dan opnieuw samen om half zeven voor een actie aan de kerncentrale in Tihange. Op donderdag 9 maart zullen de vakbonden vanaf 6 uur aan de luchthaven van Charleroi staan, waar mogelijk ook de douane zich bij hen zal voegen. Reizigers kunnen langere wachttijden verwachten aan de controleposten, waarschuwt Eddy Quiano van de ACOD.

Verder plant de socialistische vakbond ook een sluiting van de politiebureaus voor een hele week, vanaf de nationale stakingsdag op 10 maart. Enkel dringende zaken zullen er nog behandeld worden. Ten slotte volgt een actie in het centrum van Brussel op 21 maart.

Personeelstekort

Met de acties willen de vakbonden aandacht vragen voor het nijpende personeelstekort. Zo komt de luchthaven van Charleroi volgens Quiano 30 politieagenten tekort, wat zonder ingrijpen kan oplopen tot 75 tegen 2025. Om het beroep aantrekkelijker te maken vragen ze onder meer een eindeloopbaanregeling voor alle politiemensen en een “echte” loonsverhoging, die al 22 jaar op zich laat wachten.

Aangeboden door onze partners