Premier Alexander De Croo: “Regering gaat aan de slag met plan-Van Peteghem”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).© BELGA

De regering neem de fiscale hervorming die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op tafel heeft gelegd “met beide handen vast”. Dat zei premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Als het van mij afhangt, gaan we daar vanaf morgen mee aan de slag.”

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Meer nettoloon, maar ook een duurdere winkelkar: dit is het plan voor de fiscale hervorming (+)

Van Peteghem legt een pakket van een vijfentwintigtal maatregelen op tafel die samen de eerste fase van de fiscale hervorming moeten vormen. De CD&V-vicepremier wil onder meer de belastingvrije som en de ondergrens voor de hoogste belastingschijf optrekken, zodat de doorsnee werknemer minstens 835 euro netto per jaar meer overhoudt. Daarnaast vervangt de minister de twee verlaagde btw-tarieven van 6 en 12 procent door een geharmoniseerd tarief van 9 procent, al zijn daar ook uitzonderingen op voorzien. Voor de inwerkingtreding mikt hij op 1 januari 2024. 

Vraag blijft nu hoe ver de Vivaldi-regering deze legislatuur nog wil en kan springen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet via Twitter al weten dat zijn partij zich tegen de verhoging van de effectentaks uit het plan van Van Peteghem verzet. De Franstalige liberalen bleven donderdag ook toevallig afwezig uit het debat in de Kamer.

LEES OOK. Niet alle Vivaldi-partijen zijn positief over fiscale hervorming van Van Peteghem: Bouchez (MR) valt over één maatregel (+)

“Zeer sterke basis”

De Vlaamse meerderheidspartijen, bij monde van Joris Vandenbroucke (Vooruit), Dieter Vanbesien (Groen), Wouter Beke (CD&V) en Christian Leysen (Open VLD), en de Franstalige groenen van Ecolo toonden zich wel constructief, al wees Leysen wel op het belang van de “budgettaire onderbouw” van de hervorming. De betrokken partijen vormen een meerderheid binnen de meerderheid, merkte Van Besien op.

Als het van premier Alexander De Croo afhangt gaat de regering in elk geval aan de slag met het werkstuk, “als het van mij afhangt vanaf morgen al”. De eerste minister noemde het plan-Van Peteghem “een zeer sterke basis” en “een samenhangend geheel, geen lijstje waarin je kan schrappen en schuiven”. Concrete beloftes deed hij echter niet.

Uit de reacties van partijvoorzitters allerhande bleek al dat er in elk geval nog duchtig onderhandeld zal moeten worden. Voor de premier moet de regering hoe dan ook drie prioriteiten in het oog houden: werken moet meer lonen, de kmo’s moeten jobs kunnen blijven creëren en er mag geen impact op de begroting zijn, zei hij.

Van Peteghem riep het parlement op om “moed te tonen en het systeem grondig te hervormen”. Dat is geen eenvoudige uitdaging, maar laten we ze op een eerlijke manier aangaan.”

Aangeboden door onze partners