Nu pas duidelijk hoe succesvol ruimtekogel DART was: asteroïde niet enkel uit z’n baan, maar ook 1 miljoen kilo lichter

Wat als de aarde ooit bedreigd wordt door een asteroïde? Wel: kennelijk kunnen we die uit z’n baan knikkeren met een ruimtekogel. Dat was de opzet van de DART-missie, ofwel voluit Double Asteroid Redirection Test eind vorig jaar. Het was al bekend dat het experiment een succes was, maar nu pas wordt duidelijk ‘hoe’ succesvol.

Arthur De Meyer

Toen NASA het experiment aankondigde deed het wat denken aan de opzet van Armageddon. In die Hollywoodfilm moeten Bruce Willis en Ben Affleck een asteroïde die op weg is naar de aarde opblazen met een atoombom. Voor de duidelijkheid: deze NASA-sonde had geen bom aan boord, ook was de aarde niet in gevaar (en is die dat nog steeds niet). Het ging om een test, voor het geval een asteroïde onze aarde echt zou bedreigen. Daarom wou NASA testen of het mogelijk is om een asteroïde van koers te doen veranderen, voor het geval dat ..

Een 3D-render van hoe de impact eruit zou zien.© via REUTERS

In oktober vorig jaar was het zover en werd snel duidelijk dat de DART-missie, ofwel voluit Double Asteroid Redirection Test, een succes was. De ruimtekogel had de asteroïde geraakt en diens baan was omgebogen. Maar nu pas hebben wetenschappers in het vakblad Nature de gedetailleerde resultaten bekendgemaakt. Uit die analyses blijkt dat het een groter succes is gebleken dan verhoopt.

An sich is het al een straf gegeven: de DART-sonde, zowat de grootte van een Smart autootje, de asteroïde om en bij 1 miljoen kilogram lichter maakte. An sich relatief, wetende dat de asteroïde - ter grootte van de Piramiden van Gizeh - een massa van 4,3 miljard kilogram, maar de impact op de baan van de asteroïde was significant. Zodanig dat in geval de aarde in het pad van een gelijkaardige brok ruimtepuin zou liggen, we het traject van de asteroïde ver genoeg zouden kunnen ombuigen zonder dat we Bruce Willis achter moeten laten om een kernkop tot ontploffing te brengen.

“Dit betekent dat we snel een missie op poten kunnen zetten om een asteroïde af te buigen in geval van een dreiging, tevens weten we nu dat dit een zeer grote kans van slagen heeft”, zegt Franck Marchis aan Nature van het SETI Institute in California. “Had je me 30 jaar geleden gevraagd: ‘Kunnen we zeker zijn dat we tegen volgende week niet uitgeroeid gaan worden door gigantische killer-asteroïde?’ Dan had ik ‘neen’ geantwoord”, zegt Tom Stalter, een NASA-wetenschapper die DART mee ontwikkelde. “Nu weten wat we moeten en kunnen doen.”

Het allerlaatste beeld dat DART doorstuurde naar de aarde voor de crash.© via REUTERS

Aangeboden door onze partners