België en Panama gaan meer informatie uitwisselen in strijd tegen drugssmokkel

Minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was de voorbije dagen in Panama en sloot er een akkoord.© BELGA

België en Panama slaan de handen in elkaar in de strijd tegen de georganiseerde internationale drugshandel. Zo zal op een gestructureerde manier informatie worden uitgewisseld om de pakkans te vergroten en wordt ingezet op opleidingen die zeevarenden weerbaarder maken tegen drugstrafiek. Dat meldt minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die de voorbije dagen in Panama was en een akkoord sloot met de Panamese minister van Maritieme Zaken Noriel Arauz.

Bron: BELGA

Zo’n 22 procent van alle vrachtschepen wereldwijd vaart onder Panamese vlag, waarmee Panama de grootste vlaggenstaat ter wereld is. Ook heel wat vrachtschepen die vertrekken uit bronlanden voor internationale drugstrafiek zoals Colombia met de havens van Antwerpen of Zeebrugge als bestemming, varen onder Panamese vlag. Dat maakt die schepen en het personeel dat erop werkt, extra kwetsbaar voor infiltratie door de georganiseerde misdaad en het smokkelen van drugs. Het is daarom “van groot belang dat we afspraken maken met de Panamese autoriteiten om dit probleem samen aan te pakken”, licht Van Quickenborne het akkoord toe.

Informatie en opleidingen

België en Panama gaan onder andere meer informatie uitwisselen over verdachte handelingen op en rond schepen, dubieuze ladingen en risicovolle containers. Beide landen zullen elkaar ook op de hoogte houden bij het ontdekken van nieuwe smokkelmethodes. Volgens Van Quickenborne werd 200.000 euro uitgetrokken voor de opstart van een pilootproject om de informatie gestructureerd uit te wisselen.

Daarnaast komen er opleidingen voor zeevarenden om verdachte handelingen en ladingen beter te leren herkennen en te melden. België en Panama engageren zich voorts om de procedures voor het melden van verdachte handelingen en ladingen eenvoudiger en laagdrempeliger te maken. Rederijen van beide landen worden ook aangespoord om een strikt integriteitsbeleid te voeren en er is afgesproken om elkaars opleidingen voor zeevarenden en de daaruit volgende vaarbevoegdheidsbewijzen te erkennen.

Aangeboden door onze partners