Elise Mertens staat bij laatste vier in Monterrey en treft topreekshoofd Caroline Garcia

© EPA-EFE

Elise Mertens (WTA 42) heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de halve finales van het WTA-toernooi in Monterrey (hardcourt/259.303 dollar). De 27-jarige Limburgse, het vierde reekshoofd in Mexico, haalde het in haar kwartfinale in twee sets van de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto (WTA 49), het achtste reekshoofd. Het werd twee keer 6-2 na een uur en twintig minuten.

Bron: BELGA

In de halve finales neemt Mertens het op tegen de Française Caroline Garcia (WTA 5), het eerste reekshoofd. Die was met 6-0 en 6-4 te sterk voor de Egyptische Mayar Sherif (WTA 53).

In de onderlinge duels leidt de 29-jarige Garcia met 4-2 tegen Mertens. Hun laatste ontmoeting dateert van vorig jaar in Cincinnati, toen de Française met 6-4, 7-5 aan het langste eind trok.

Eerder op de dag verloor Ysaline Bonaventure (WTA 96) in haar kwartfinale in drie sets (2-6, 7-5 en 6-7) van de Kroatische Donna Vekic (WTA 31), het derde reekshoofd. Die ontmoet in haar halve finale de Chinese Lin Zhu (WTA 41).

Elise Mertens: “Speelde heel solide wedstrijd”

Elise Mertens (WTA 42) kwalificeerde zich vrijdag op het toernooi van Monterrey voor de halve finales. Ze versloeg de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto (WTA 49) met twee keer 6-2.

“Ik denk dat ik een heel solide wedstrijd heb gespeeld”, reageerde de 27-jarige Limburgse. “In mijn opslagspelletjes heb ik niets laten liggen. Daarnaast heb ik nooit de armen laten zakken en ben ik mentaal sterk gebleven want ik wist dat als ik goed aan een punt zou beginnen, ik de bovenhand zou halen. En dat is wat er gebeurd is. Ik ben heel blij met de manier waarop ik heb opgeslagen en over hoe ik met de derde bal (de slag na de eerste return van de tegenstander, red) ben omgegaan. Zo kon ik het spel bepalen in de balwisselingen. Dat was heel belangrijk want Cocciaretto is een vrij explosieve speelster die heel goed gekruist kan spelen. Ik mocht het niet zover laten komen. Op het einde maakte ik weinig foutjes en ik heb ook de kansen gegrepen die zich aandienden.”

Mertens staat in haar eerste halve finale van het jaar tegenover de Française Caroline Garcia (WTA 5), het eerste reekshoofd. Die won eind vorig seizoen de WTA Finals en versloeg Mertens al vier keer in zes onderlinge duels.

“Het wordt zeker een moeilijke match maar ik probeer het positief te benaderen”, stelt Mertens. “Er komen twee grote toernooien aan (Indian Wells en Miami, red) en het wordt in dat opzicht een mooie kans om mij te meten met een tegenstander die in de top tien staat. Het wordt een wedstrijd waaruit ik zal leren, en uiteraard zal ik alles proberen om te winnen. Gisteren stond ik lang op de baan (in haar kwartfinale tegen Ruse, red) maar ik heb getoond dat ik mentaal sterk ben. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk matchen te winnen. Dit jaar kon ik mij nog niet tonen, behalve met een derde ronde op de Australian Open, maar ik weet dat ik moet verbeteren en ik wil genieten van de mooie momenten. We zullen zien. Ik zal niets te verliezen hebben. En je bent nooit op voorhand verloren.”

Tommy Paul en Alex de Minaur spelen finale in Acapulco

De Amerikaan Tommy Paul (ATP 23) en de Australiër Alex de Minaur (ATP 22), respectievelijk zevende en achtste reekshoofd, zijn de finalisten van het ATP-toernooi in het Mexicaanse Acapulco (hard/2.013.940 dollar).

Paul versloeg vrijdag in de eerste halve finale zijn landgenoot en derde reekshoofd Taylor Fritz (ATP 5) met 6-3, 6-7 (2/7) en 7-6 (7/2). Aansluitend was De Minaur met 3-6, 7-5 en 6-2 te sterk voor het Deense vierde reekshoofd Holger Rune (ATP 10).

In de onderlinge duels leidt de 24-jarige De Minaur met 3-0 tegen de 25-jarige Paul. Al hun confrontaties vonden vorig jaar plaats, in Indian Wells, Rome en Eastbourne.

De Minaur mikt in zijn elfde ATP-finale op een zevende titel, de eerste dit seizoen. Paul speelt zijn tweede finale. Eind november 2021 won hij het toernooi van Stockholm.

De winnaar volgt in Acapulco de Spanjaard Rafael Nadal op. Die schreef het toernooi in 2022 voor de vierde keer op zijn naam.

Greet Minnen grijpt naast finaleplaats in Trnava

Greet Minnen (WTA 192) heeft zich zaterdag niet kunnen kwalificeren voor de finale van het ITF-toernooi in het Slovaakse Trnava (hard/60.000 dollar).

Minnen, het zevende reekshoofd, verloor in de halve eindstrijd van de Française Océane Dodin (WTA 101), het derde reekshoofd. Die haalde het met 7-5 en 6-3 na ruim anderhalf uur tennis.

Dodin had vrijdag in de kwartfinales ook al Yanina Wickmayer (WTA 213) uitgeschakeld. In de finale neemt de Française het op tegen de Roemeense Jaqueline Adina Cristian (WTA 266) of de Slovaakse Kristina Kucova (WTA 364).

De 25-jarige Minnen mist dus zo de kans op een twaalfde ITF-titel. Ze won in 2023 al toernooien in Sunderland (60.000 dollar) en Porto (40.000 dollar).

Later op de dag speelt Minnen wel nog de finale van het dubbelspel. Aan de zijde van Wickmayer staat ze tegenover de Griekse Sapfo Sakellaridi en de Slovaakse Radka Zelnickova.

Hanne Vandewinkel (18) wint dubbelspel in Spanje

Hanne Vandewinkel heeft zaterdag het dubbelspel gewonnen op het ITF-toernooi in het Spaanse Manacor (hard/15.000 dollar).

Aan de zijde van de Duitse Joelle Lilly Sophie Steur, met wie ze het derde reekshoofd vormde, versloeg Vandewinkel in de finale de Spanjaarden Yvonne Cavalle-Reimers en Marta Huqi Gonzalez Encinas, het eerste reekshoofd. Na een uur en 37 minuten stond de 7-6 (7/4), 6-2 eindstand op het scorebord.

Morgen/zondag kan Hanne Vandewinkel (WTA 577) ook het enkelspel op haar naam schrijven. In de finale speelt ze als vierde reekshoofd tegen de Zwitserse Bojana Klincov (WTA 593), het zevende reekshoofd.

De achttienjarige Vandewinkel veroverde zaterdag haar tweede ITF-dubbeltitel. In het enkel staan er drie toernooizeges op de erelijst van de Limburgse.

Aangeboden door onze partners