Breakdance, afro en ‘popping’: deze acts gaan door in ‘The greatest dancer van Vlaanderen’

Niels Destadsbader neemt Ivan Holy Pop, Yoshadiinho en Melvin & Kiran mee naar de shows van ‘The greatest dancer van Vlaanderen’.

De audities voor ‘The greatest dancer van Vlaanderen’ zitten erop. Vanaf volgende week zaterdag volgen niet de knock-outs, maar ‘de shows’. Coach Niels Destadsbader en zijn twee concullega’s kozen elk drie acts uit waarmee ze een plaatsje in de finale en uiteindelijk de winst hopen binnen te halen. Een overzichtje.

Wout Desmytere

Team Niels Destadsbader

Vlaanderens favoriete zanger en ideale schoonzoon pikte er om te beginnen Ivan Holy Pop (27) uit. Hij verhuisde van Portugal naar België toen hij twaalf jaar oud was en specialiseert zich in ‘popping’, met invloeden van hiphop en breakdance. Met zijn plaatsje in de shows is hij alweer een stapje dichter bij zijn droom om voltijds danser te worden. “Eén ding is zeker”, zegt Destadsbader. “Als hij wint, gaan de poppen aan het dansen.” Nooit vies van een woordmopje, die Niels.

© Thomas Geuens

Melvin en Kiran (11) zijn de jongste breakers in de wedstrijd. Ze staan vakaer op hun handen dan op hun voeten en bedenken constant nieuwe moves en trucjes. Hun doel? Met alle ‘breaking tricks’ Vlaanderen kunnen veroveren. “Het zijn nu al echte showbeesten”, aldus hun coach. “De camera houdt van hen en omgekeerd. En dat zal met het publiek niet anders zijn. Zij zijn nu al een van de favorieten om deze wedstrijd te winnen.”

© Thomas Geuens

Yoshadiinho (21) was als kind bezeten door Michael Jackson, en bestudeerde urenlang videotapes om zijn choreografieën te kunnen imiteren. Zo’n vier jaar geleden is ie zich gaan verdiepen in afrodans, een stijl die hem na aan het hart ligt vanwege zijn Congolese roots. Via zijn deelname hoopt hij de stijl op de kaart te zetten. “Hij heeft zichzelf alles aangeleerd, wat ongelooflijk straf is. Maar het zorgt er ook voor dat hij danst als niemand anders en dat maakt hem uniek”, vindt Destadsbader.

© Thomas Geuens

Team Laurien Decibel

Luana Manuka (23) werkt al een jaar als professionele danseres. Misschien spotte je haar al in The voice van Vlaanderen of James de musical. Maar dat houdt haar niet tegen om nog steeds regelmatig workshops te volgen om haar vaardigheden aan te scherpen. “Deze sterke jonge vrouw gaat ons meenemen naar haar veelzijdige wereld”, aldus coach Laurien. “Luana is gedreven door passie, samen met een kritische blik. Waardoor ze altijd zal pushen om haar beste te zelf te kunnen tonen aan de wereld.”

© Thomas Geuens

Decibel werkt zelf al acht jaar in Los Angeles, waar ze mag dansen met Dua Lipa en Jennifer Lopez. De ideale coach voor Soraya (18), Lexi (21) en Rachel (21), die samen Southside vormen. Zij hopen immers ooit bij grote internationale artiesten te kunnen dansen. Drie jaar geleden leerden ze elkaar kennen in het wedstrijdteam van dansgroep C-Fam. Sindsdien zijn ze de beste vriendinnen. Speciaal voor The greatest dancer dansten ze voor het eerst enkel met hun drieën.

© Thomas Geuens

Decibel liet haar oog ook nog vallen op CompAni-One, een modern dansgezelschap onder leiding van Anneke Ghysens. Zij schopte het tot in de finale van So you think you can dance en The ultimate dance battle, dus ze weet hoe het eraan toe gaat in danswedstrijden. “Een team van warriors klaar om het gevecht aan te gaan”, zegt Decibel. Technisch beresterk en steeds strevend naar de perfectie.”

© Thomas Geuens

Team Annabelle Lopez Ochoa

Lopez Ochoa is één van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Een eer voor het team van Com.Plete, dus, dat ze haar oog op hen liet vallen. Een hedendaagse danscompagnie is dat, van de dansschool Dance Action in Leuven. Jeugdvrienden Pélé (25) en Jonas (25) richtten die samen op, dansers Simon (21), Renke (17), Linde (18) en Kaat (17) voeren uit. “Met twee choreografen in hun midden zijn ze erg creatief en ruimdenkend over wat moderne dans te bieden heeft”, klinkt het. “Ze maken me nieuwsgierig naar wat ze allemaal uit hun mouw tevoorschijn zullen toveren.”

© Thomas Geuens

Daan Benaets (18) danste al kleine jongen al in de living, maar startte pas vier jaar geleden met danslessen in een school. Hij won al verschillende prijzen, maar is nog steeds zoekende. Wil hij verder in dans of wordt het toch een rechtenstudie? “Daan is een bijzonder talent, het is ongelofelijk hoe ver hij nu al in zijn techniek staat”, zegt Lopez Ochoa. “Ik beschouw dansers als een ruwe blok klei waarmee ik kan gaan boetseren. En als ik Daan zie, dan gaan mijn handen jeuken.”

© Thomas Geuens

“Een echte artiest”, zegt de coach over Mattias Jacobs. “Hij is nog maar 16 jaar oud en kan zowel kwetsbaar als gecontroleerd dansen. Hij heeft meer dan één snaar op zijn viool en dat maakt van hem een potentiële winnaar van The greatest dancer.” Nochtans had het evengoed anders kunnen zijn. Enkele jaren geleden liep Mattias tijdens een dansles twee permanente breuken in zijn rug op. Maar ondanks die blessure blijft hij doen wat hij het liefste doet.

© Thomas Geuens

Aangeboden door onze partners