Tim Merlier wint openingsrit Parijs-Nice, favorieten Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard laten zich al meteen zien

© BELGA

Tim Merlier heeft de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Belgische kampioen was in La Vernière de snelste in een massasprint. Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, de twee favorieten voor eindwinst, lieten zich al meteen zien: het duo trok samen ten aanval op een paar kilometer van de streep, maar werd weer gegrepen.

Sam Varewyck, Sofie Terryn

Hoe kwam de zege tot stand?

In de laatste drie kilometer kwam het peloton weer samen en toonde Soudal-Quick Step de ambities voor de dagwinst door de perfecte lead-out voor te breiden voor Tim Merlier. Ploegmaat Florian Sénéchal liet in de laatste kilometer nog een groot gat, maar de Belgisch kampioen wist op het perfecte moment de sprint aan te gaan. Een ijzersterke Merlier klopte andere toppers als Sam Bennett, Mads Pedersen, Olav Kooij, Arnaud Démare, Michael Matthews en Arnaud De Lie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lotto-Dstny had doorheen de dag al te veel kruit verschoten, waardoor er in de absolute finale niemand weer mee was om De Lie een handje te helpen. De 20-jarige Belg kwam nog stevig opzetten, maar het mocht niet baten. In zijn eerste WorldTour-rittenkoers werd hij vijfde. Morgen heeft hij opnieuw een kans in de sprint.

Duel Vingegaard en Pogacar

Wie dacht dat Tadej Pogacar zich in de eerste rit gedeisd zou houden, kwam bedrogen uit. Op Côte des 17 Tournants ging Pogacar keihard in de aanval op zoek naar de zes bonificatieseconden. Jonas Vingegaard kon hem niet bijhouden en heeft zo een klein tikje gekregen vandaag. Nadien trok Pogacar door met Pierre Latour (Team TotalEnergies) en Vingegaard in zijn wiel. De Sloveen wilde meer uit de rit halen, maar de Deen weigerde over te nemen. Met een kleine woordenwisseling plaatsten ze zich terug in het peloton. Een eerste voorteken dat het een spektakelrijke rittenkoers gaat worden.

Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zij aan zij.© BELGA

Hoe verliep de eerste etappe?

De eerste etappe kende weinig actie. Na een kleine tien kilometer gingen Jonas Gregaard en Paul Ourselin er samen vandoor. De twee vluchters bouwden snel een voorsprong van bijna vier minuten uit. In het peloton openden Alpecin-Deceuninck en Lotto-Dstny de jacht op de koplopers en pitsten zo telkens wat seconden van de voorsprong af. Arnaud De Lie was de uitgesproken kopman van Lotto-Dstny dus namen ze hun verantwoordelijkheid.

Toen ook Soudal-Quick Step en Jumbo-Visma zich begonnen te mengen, was het einde verhaal voor de vluchters. Op zeven kilometer van de meet waagde Neilson Powless van EF Education-EasyPost zich nog aan de ritzege, maar werd net op tijd ingerekend door de sprintersploegen.

Tim Merlier wint al voor de vierde keer dit seizoen.© BELGA

Aangeboden door onze partners