Behandeling wordt voor veel kinderen onbetaalbaar nadat logopedisten hun prijzen optrekken
© BART DEWAELE
Omdat veel logopedisten hun prijzen hebben opgetrokken, is een behandeling vaak per jaar zo’n 500 euro duurder geworden. Veel ouders die het niet breed hebben, schrappen daardoor de therapie voor hun kinderen. “Een maatschappelijk drama”, zegt kinderarmoedeorganisatie Pelicano.
“Een op het eerste gezicht kleine verschuiving, die op lange termijn enorme gevolgen heeft.” Dat zegt Christiaan Hoorne, de algemeen directeur van Stichting Pelicano, over de prijsstijgingen bij veel logopedisten. In veel gevallen is de therapie de afgelopen maanden 5 euro per halfuur duurder geworden, wat de meerprijs op jaarbasis in de honderden euro’s doet stijgen. “Dat is een drama”, zegt Hoorne.
Die prijsstijgingen zijn er gekomen omdat logopedisten massaal “gedeconventioneerd” zijn: ze houden zich niet meer aan de bedragen die in hun sectorovereenkomst staan. “De overeenkomst die ons vorig jaar werd opgelegd door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), was onaanvaardbaar en financieel onleefbaar. Daarom is bijna zeventig procent van de logopedisten in Vlaanderen intussen gedeconventioneerd”, zegt Hoorne.
Remgeld
Met de honoraria in die sectorovereenkomst moesten ouders zelf 5,5 euro remgeld betalen voor een halfuur logopedie voor hun zoon of dochter. “Nu komt daar vaak rond de 5 euro bij”, zegt Stefaan Lefevere, de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL).
© BART DEWAELE
Als je uitgaat van acht beurten per maand, kom je dus aan zowat 500 euro extra kosten per jaar. “Alles samen kost een logopedist dan meer dan 1.000 euro per jaar. Voor veel mensen is dat onbetaalbaar. En kinderen in armoede zijn daar de zwaarste dupe van”, zegt Hoorne.
Tussen de plooien
De VVL bevestigt dus de prijsstijgingen, maar wijst er wel op dat één op de vijf kinderen die bij hen in behandeling zijn, onder het stelsel van verhoogde tegemoetkoming vallen. “Dan mogen wij zelfs niets extra vragen bovenop de sectorovereenkomst”, zegt Lefevere. “Voor hen verandert er dus niets.”
“Dat klopt”, zegt Hoorne. “Maar er zijn talloze kinderen die in een gezin zitten dat net boven die grens valt voor verhoogde tegemoetkoming. Zij vallen tussen de plooien, terwijl ze met heel veel zijn.”
LEES OOK. Mijn kind zegt weinig, kan het daarvoor naar de logopedist? En wat met leerproblemen? Jouw vragen beantwoord
Vandenbroucke trekt van leer tegen Nationale Bank over rente op spaarboekjes: “Hun advies is onjuist”
Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil er graag nog vijf jaar bij doen als minister: “Nog zoveel hervormingen die ik wil doorvoeren”
Minister Vandenbroucke suggereert bijkomend onderzoek naar verminderd gebruik anticonceptie bij jongeren
Europese gasprijs maakt vreemde bokkensprongen: heeft dat gevolgen voor onze energiefactuur?
Verdacht overlijden in flat op het Zuid in Antwerpen, parket ter plaatse
Gevolgen van vernietiging dam zijn amper te overzien: hoe Oekraïne en het tegenoffensief verzuipen
“Narcistisch, theatraal, zéér krenkbaar. Maar geen psychopaat”: deskundigen geven inkijk in geest van Jurgen Demesmaeker
Dolfijn Ori (7) overleden in Boudewijn Seapark: “Hij had een oorontsteking, hersenontsteking en verminderde eetlust”