Eerste verdachten zaak ontvoeringspoging Van Quickenborne vrij

© blg, loh

KORTRIJK -

Drie verdachten in de zaak rond de vermeende ontvoeringspoging op minister Vincent Van Quickenborne mogen van de onderzoeksrechter de cel verlaten. Het gaat om de drie mannen die in een tweede wagen zaten. Het gaat om Abdellatif M. (49), Farzad Y.(20) en de 22-jarige Mohammed Y. Advocaat Thomas Gillis , advocaat van de laatste, is erg tevreden. “We zeggen al van dag één dat hij met de kern van deze zaak niets te maken heeft.”

Jonathan Folens

Mohammed Y. zat in de cel sinds hij eind september opgepakt werd in Nederland op verdenking van zijn betrokkenheid bij de verijdelde aanslag op minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Op donderdagavond 22 september liet Leonard D.S., een andere verdachte in de zaak, een auto achter op de oprit nabij de woning van de minister. Daarin bleken achteraf wapens, een kogelwerende vest en spanbandjes te zitten. D.S. werd vervolgens opgepikt door een tweede wagen met drie inzittenden, Abdellatif M., Farzad Y. en Mohammed Y. Zowel de drie inzittenden van die tweede wagen als Leonard D.S. houden vol dat ze geen idee hadden waar ze precies in betrokken raakten.

LEES OOK. Stilaan schot in zaak rond vermeende ontvoering Van Quickenborne: “Hij heeft alles verteld wat hij wist”

Meester Thomas Gillis, die Mohammed Y. bijstaat, dringt dan ook al lang aan op de vrijlating van zijn cliënt. “Eind vorige week vond er een herverhoor plaats en naar aanleiding daarvan heeft de onderzoeksrechter spontaan beslist om mijn cliënt te handlichten.”

Die beslissing komt als een lichte verassing want vrijdag zou de raadkamer beslissen over de verdere aanhouding van Y. Die komt nu vrij met een borgsom, maar zonder voorwaarden.“De beslissing van de onderzoeksrechter is gewoon juridisch juist”, gaat meester Gillis verder. “Al van in het begin zeggen we dat hij met de kern van de zaak niets te maken heeft. Hij heeft altijd volledig meegewerkt en zich als enige niet verzet tegen zijn uitlevering aan België.”

Aangeboden door onze partners