Sfinx “met lachkuiltjes” ontdekt in Egypte

Themabeeld© AFP

Een sfinx “met twee lachkuiltjes” die een Romeinse keizer voorstelt is opgegraven dicht bij de tempel van Hathor, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Dat hebben de Egyptische autoriteiten bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

De sfinx in kalksteen werd ontdekt in een Byzantijns bassin in een graftombe met twee verdiepingen, samen met een Romeinse stele (gegraveerde tablet of pilaar) “met inscripties in het Demotisch en hiëroglyfen”, aldus het ministerie voor Toerisme en Oudheden in een persbericht. Die stele moet nog ontcijferd worden om de exacte identiteit van de keizer te onthullen. Volgens het Egyptische team rond de opgravingen zou het de Romeinse keizer Claudius kunnen zijn.

Veel nieuwe ontdekkingen

Egypte heeft de afgelopen maanden verschillende belangrijke ontdekkingen gedaan, vooral in de necropolis (dodenstad) van Saqqara bij Caïro, bekend om de trappenpiramide van farao Djoser, maar ook op het beroemde plateau van Gizeh, waar het laatste van de zeven wereldwonderen uit de oudheid nog steeds staat.

Donderdag kondigde Egypte de ontdekking aan van een verborgen negen meter lange gang in de Grote Piramide van Egypte, die mogelijk leidt naar “de echte grafkamer van koning Khufu”. Die zou de schat van de farao bevatten. Verder naar het zuiden, in Luxor, werden onlangs de resten opgegraven van “een hele Romeinse stad” uit de eerste eeuwen na Christus.

LEES OOK. Beeld van nieuwe geheime gang maakt mysterie rond piramide van Cheops alleen maar groter (+)

Volgens sommige experts zijn die vele aankondigingen meer politiek en economisch dan wetenschappelijk gemotiveerd. Het land wordt geteisterd door een ernstige economische crisis, en rekent op toerisme om het te helpen herstellen. De regering mikt op 30 miljoen toeristen per jaar tegen 2028, tegenover 13 miljoen voor Covid-19.

Aangeboden door onze partners