Arno krijgt één jaar na zijn dood eerbetoon van collega’s (en dat was zijn eigen idee)

Vlak voor zijn dood stelde Arno zelf een lijst samen met artiesten die hij erbij wilde op zijn hommage.© BELGA

Bijna een jaar na zijn dood kondigen collega’s van Arno Hintjens een eerbetoon aan de overleden zanger aan, in ‘zijn’ steden Brussel en Oostende, en ook in Parijs. De hommage komt uit de koker van le plus beau zelf: vlak voor zijn einde stelde hij een lijst samen van bevriende artiesten die hij erbij wilde, onder wie ook internationale sterren.

Dennis Van Goethem

De kiem voor de muzikale hulde werd begin vorig jaar gelegd, op de intussen iconische Radio 1 Sessie van Arno. Nadat Arno er profetisch zei dat hij snel zijn moeder zou weerzien, vroeg hij backstage of er na zijn dood een “waardevol eerbetoon” kon worden opgezet in de Ancienne Belgique – zijn hele leven noemde Arno de Brusselse concertzaal zijn “tweede living”. De line-up zou hij zelf nog helpen samenstellen.

LEES OOK. Intimi van Arno stellen postuum album ‘Opex’ voor: “Doorgaan tot het einde, zelfs al deed het zeer. Zo was hij” (+)

Met goedkeuring van Arno kreeg de lijst in een mum van tijd vorm. Erop staan artiesten met wie hij samenwerkte of die hij gewoonweg bewonderde. Ook Arno’s rechterhand en bassist Mirko Banovic, zijn beste vriend en fotograaf Danny Willems en manager Cyril Prieur staken hun schouders onder het project.

(lees verder onder de foto)

Arno tijdens zijn iconische Radio 1 Sessie begin vorig jaar.© Radio 1

Jane Birkin

Nagenoeg iedereen hapte toe. Staan onder meer op de affiche: Adamo (wiens nummer Les filles du bord de mer Arno coverde), Jean-Marie Aerts en Serge Feys (ex-muzikanten van TC Matic), mede-Brusselaar Zwangere Guy (met wie hij in zijn laatste jaar nog een duet opnam) en dEUS-frontman Tom Barman (die in 2006 samen met Arno de 0110-concerten voor verdraagzaamheid organiseerde). Nog een opvallende naam is Marie-Laure Béraud, de moeder van Arno’s twee zonen met wie hij destijds ook muziek maakte.

Ook Stef Kamil Carlens, Wim Opbrouck, Roland Van Campenhout, Melanie De Biasio, Pieter-Jan De Smet, Ad Cominotto, BJ Scott en choreograaf Wim Vandekeybus doen mee, net als internationale sterren als Jane Birkin en de Franse zangeres Patricia Kaas. Birkin, bekend als muze van Serge Gainsbourg, was jarenlang bevriend met Arno. In 2020 sprak ze nog over hem in deze krant: “Telkens ik in Brussel ben, zoek ik mijn goede vriend Arno op. Send him my love.”

(lees verder onder de foto)

Jane Birkin en Arno waren jarenlang goed bevriend.© Pol De Wilde

LEES OOK. Dit vond onze muziekreporter van ‘OPEX’, het postume album van Arno: “Salut, le plus beau. En merci” ***** (+)

Naast twee shows in de AB op 17 en 18 juni komt er ook een concert in Arno’s geboortestad Oostende, op 22 juni. In het najaar komt er ook in Parijs een hommage, in de bekende zaal Salle Pleyel. Elke avond varieert de gastenlijst, al zal onder anderen Jane Birkin er wel telkens bij zijn. Alle opbrengsten van de AB-concerten worden integraal geschonken aan Kom op tegen Kanker, een organisatie die Arno heel genegen was.

Tickets zijn te koop vanaf woensdag 8 maart om 11 uur. Op 23 april is het precies één jaar geleden dat de zanger van hits als Oh la la la en Les yeux de ma mère overleed aan de gevolgen van pancreaskanker.

LEES OOK. Peter Hintjens over zijn grote broer Arno en de muziek: “Hij heeft honger geleden. Ik koos voor de veilige weg” (+)

Aangeboden door onze partners