Ook specialisten uit ‘The Paddock’ zagen geweldige Fernando Alonso en wankelend Mercedes in eerste F1-race: “Ze hebben geen idee van wat ze moeten doen”

Het Formule 1-seizoen 2023 is begonnen zoals het vorige eindigde: met een zege van Max Verstappen. Maar misschien nog meer dan de dominantie van de Nederlander waren Mercedes en Aston Martin twee van de grote gespreksonderwerpen tijdens de seizoensopener. Het fiere Mercedes wankelt, Aston Martin kende een hoogdag die eindigde met een derde plek voor Fernando Alonso. Dat ontging ook de aanwezigen in de gespecialiseerde PlaySports-podcast The Paddock niet.

Sam Varewyck

“Fernando Alonso is iemand die al vroeg in zijn carrière indruk maakte, dat zegt altijd iets over het talent. Hij was altijd al heel snel, maar vaak ook heel egoïstisch”, stelt professioneel racepiloot Sam Dejonghe. “Hij creëerde vaak frictie binnen een team. Maar Alonso is ook andere vormen van autosport gaan opzoeken, zoals de 24 Uur van Le Mans en de Dakarrally. Dat heeft hem verder gevormd. Al die dingen samen maken hem zo goed. Als je die gast ziet rijden… het is alsof hij met zijn handen het tarmac raakt.”

Tom Boonen, die als gast aanwezig was in de nieuwe aflevering van The Paddock en intussen ook al enkele jaren aan de slag is in de racewereld, ziet dan weer een gelukkige Alonso. “Hij had waarschijnlijk nooit gedacht dat hij nog in een auto zou zitten waarmee hij op regelmatige basis vooraan kon meestrijden. Ik denk dat dat hem vleugels geeft en dat er wel eens succes uit zou kunnen voortvloeien.”

Malaise bij Mercedes

Alonso verschalkte op weg naar het podium de twee Mercedes-rijders, Lewis Hamilton en George Russell. Dat team wilde na een weinig succesvol 2022 een stap vooruit zetten, maar dat is deze winter niet gebeurd. “ Mercedes is altijd een team geweest dat blanco cheques kon uitschrijven, maar nu gaat dat niet meer met de nieuwe budgetcap-regels. De basis waarmee je in die eerste weken start, is megabelangrijk geworden. En dat hebben ze niet goed voor elkaar”, zegt Boonen.

“Mercedes is bijna het team met het grootste probleem”, analyseert Sam Dejonghe. “Ze hebben geen enkel idee van wat ze moeten doen, en dat is gevaarlijk. McLaren zegt bijvoorbeeld ook dat ze niet goed zijn, maar zij weten dat hun auto niet af is en ze veel opties hebben om vooruit te gaan. Mercedes gaat naar de tests en het eerste weekend en denkt dat ze een verbetering hebben, om dan daar te beseffen dat het niet goed genoeg is en ze niet veel kanten uit kunnen.”

U kunt de volledige aflevering van The Paddock bekijken op het YouTube-kanaal van PlaySports.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners