Passagier probeert vliegtuigdeur in volle vlucht te openen en valt personeel aan: “Wilde uit vliegtuig springen”

Op een vlucht tussen de Amerikaanse steden Los Angeles en Boston heeft een passagier geprobeerd om een vliegtuigdeur te openen. De 33-jarige man viel vervolgens de bemanning aan met een gebroken metalen lepel. Er hangt hem nu een levenslange celstraf en een boete tot 250.000 dollar (ongeveer 234.000 euro) boven het hoofd. Dat melden de autoriteiten van de deelstaat Massachusetts.

adbBron: BELGA, ABC, NBC, CNN, CBS

Volgens de aanklacht ging maandag zo’n 45 minuten voor de landing een alarm af bij de bemanning in de cockpit wegens een probleem met de vergrendeling van een van de vliegtuigdeuren. De deur werd geïnspecteerd en bleek niet meer volledig op slot te zijn. Ook een noodglijbaan was ontgrendeld.

Een passagier die kort daarvoor in de buurt van de deur was opgemerkt, werd aangesproken, waarop de man vroeg of camera’s het voorval hadden gefilmd. Vervolgens zou hij een van de bemanningsleden driemaal in de nek hebben proberen te steken met de afgebroken steel van een lepel.

De man werd daarna getackeld door andere passagiers, en in bedwang gehouden door passagiers en bemanningsleden. In een oproep aan de luchtverkeersleiding verklaarde een bemanningslid dat zes personen bovenop de verdachte lagen. Bij aankomst van het toestel in Boston werd de verdachte, Francisco Severo Torres (33) uit Massachusetts, onmiddellijk in de boeien geslagen.

“Uit vliegtuig springen en zelfverdediging”

Het vliegtuig kon veilig landen en er vielen bij het incident geen gewonden, melden Amerikaanse media onder aanhaling van de betrokken luchtvaartmaatschappij United Airlines. Het bemanningslid dat aangevallen werd, verklaarde volgens de aanklacht dat hij voelde hoe het object in Torres’ hand drie keer zijn kraag en das raakte.

Torres bevestigde in zijn ondervraging dat hij een nooddeur probeerde te openen en zei dat hij het idee had opgevat om uit het vliegtuig te springen. De verdachte verklaarde dat hij in het toilet op het vliegtuig een lepel in tweeën brak om die als wapen te gebruiken. Hij beweerde dat hij zichzelf probeerde te verdedigen: hij geloofde dat het bemanningslid hem zou vermoorden, dus probeerde hij hem eerst te vermoorden.

Andere passagiers verklaarden aan speurders dat Torres nog voor het opstijgen aan medereizigers had gevraagd waar hij de hendel van een nooddeur kon vinden. Ze zagen hem voor de aanval ook ijsberen met de gebroken lepel.

Eigen rechtszaak

De man wordt minstens aangehouden tot een hoorzitting op donderdag in de federale rechtbank van Massachusetts. Daar startte Torres in 2021 nog zelf een rechtszaak tegen het overheidsziekenhuis en -revalidatiecentrum van Worcester. Hij beweerde dat zijn ernstige rugpijn als gevolg van een auto-ongeluk in 2014 verkeerd gediagnosticeerd werd als een psychische stoornis. Torres, die zichzelf vertegenwoordigde in de rechtbank, zei dat hij “de grootste artiest aller tijden” was en eiste 50 miljard dollar en een vergunning om vuurwapens en explosieven te dragen voor persoonlijke bescherming. De zaak werd verworpen omdat het om een staatskwestie ging, waarvoor de federale rechtbank niet bevoegd was.

Aangeboden door onze partners