JOUW MENING. “Toby is na Kompany onze beste verdediger ooit”
Het Nieuwsblad geeft om jouw mening. We vroegen onze lezers of Toby Alderweireld gemist zal worden bij de nationale ploeg, of er ingegrepen moet worden tegen de stijgende prijzen van logopedisten en of de makers van ‘1985’ de kijkers te veel sturen naar complottheorieën.
LEES OOK.Toby Alderweireld stopt verrassend als Rode Duivel: “Focussen op gezin en Antwerp”
Na 127 interlands stopt Toby Alderweireld bij de nationale ploeg. Hij wil zich volledig focussen op zijn gezin en zijn clubcarrière. Het nieuws is enigszins verrassend, omdat Alderweireld na het WK nog aangaf beschikbaar te blijven voor de Rode Duivels. De meeste lezers vinden het jammer dat de centrale verdediger er nu toch mee ophoudt. “De ervaring die hij brengt in het verdedigend compartiment is op dit moment niet te vervangen. Er zijn redelijk wat goede, jonge verdedigers, maar helaas niet met de kwaliteiten van Toby”, zegt Mario P. Ook Bart P. heeft nog een bloemetje veil voor Alderweireld: “Na het vertrek van Kompany is Toby onze beste, meest secure verdediger ooit. Groot gemis. Klasbak!” Onze oud-bondscoach krijgt dan weer geen bloemetje van Felix C. “Op dit moment is er geen goede vervanger voor hem. We hadden na het WK van 2018 aan de verjonging moeten beginnen. Martinez heeft dat nagelaten, en nu zitten we met een probleem.”
LEES OOK. Behandeling wordt voor veel kinderen onbetaalbaar nadat logopedisten hun prijzen optrekken
Veel logopedisten trekken hun prijzen op, waardoor een behandeling vaak zo’n 500 euro per jaar duurder is geworden. Ouders die het niet breed hebben, moeten daardoor soms de therapie voor hun kinderen schrappen. Kinderarmoedeorganisatie Pelicano heeft het over een maatschappelijk drama. Tessa G. vindt dat er iets moet gebeuren: “Ik heb nu twee kinderen die logopedie volgen, en dat is gewoon heel duur. Ik betaal bijna 600 euro per maand, en de terugbetaling van de ziekenkas duurt wel even.” Toch hebben veel lezers begrip voor logopedisten die hun prijs optrokken. “Als ze hun eigen praktijk niet meer kunnen betalen, kan er ook geen therapie meer voorzien worden,” zegt Imene Chetti. “Als de overheid er echt mee inzit moeten ze de terugbetaling maar verhogen, zodat het remgeld voor de patiënt gelijk blijft.”
LEES OOK. Bedenkingen bij scène in ‘1985’: “Ik kijk elke week met verbijstering naar de reeks”
‘1985’, de populaire zondagavondreeks over de Bende van Nijvel, is fictie gebaseerd op waargebeurde feiten. Toch is het niet altijd simpel feit van fictie te onderscheiden. Een anonieme getuige, die dicht bij het onderzoek naar de Bende stond in de jaren tachtig, maakt zich zelfs zorgen: “De makers lijken de grote complottheorie te volgen, en het is gevaarlijk dat mensen dat gaan geloven.” Het merendeel van onze lezers vindt niet dat de reeks de kijker te veel stuurt. “Het is in eerste plaats nog altijd een tv-serie” zegt Arne V. “Het einddoel is altijd de kijker te entertainen, niet de hele geschiedenis van de gebeurtenissen te vertellen.” Joachim V. sluit zich daar bij aan. “Als kijker moet je kritisch blijven bij wat je te zien krijgt, en in het achterhoofd houden dat het scenario kijkers moet lokken.” Voor Sam V. blijft het problematisch: “Hoewel er een duidelijke disclaimer is, ga je makkelijk mee in het verhaal, zeker omdat de reeks door waargebeurde verhalen doorspekt is. Het vraagt de kijker weinig moeite om alles als waarheid te zien. De grens tussen feit en fictie zien vraagt veel meer moeite.”
LIVE. Volg hier het proces rond de moord op Ilse Uyttersprot
De ziekte die 2.000 Belgen treft, maar zelfs bij artsen nog onbekend is: “Mensen doen eerste symptomen vaak af als vermoeidheid”
DE INSIDER. “Will Tura wilde het liefst op het podium sterven. De ziekte besliste er anders over”
Het is gebeurd: eerste spaarrekening met méér dan 2 procent rente is een feit
Orale bevrediging op perron levert koppel tien maanden celstraf op