Stikstofnota van Open VLD en N-VA lijkt niet rechtsgeldig: Vlaamse regering kan niet beslissen “bij ruime meerderheid”

© BART DEWAELE

De Vlaamse regering kan alleen beraadslagen “volgens de procedure van consensus” en kan dus geen beslissing nemen “met een ruime meerderheid”. Dat staat te lezen in een nota van de juridische dienst van het Vlaams Parlement. De manier waarop N-VA en Open VLD zondagavond - zonder coalitiepartner CD&V - beslist hebben over de nieuwe stikstofnota lijkt dus niet rechtsgeldig.

mtmBron: BELGA

LIVE. Vlaamse regering in diepe crisis om stikstofdossier, straks actuadebat

Afgelopen zondagavond implodeerden de Vlaamse stikstofonderhandelingen. Voor regeringspartij CD&V ging het ultieme voorstel van minister-president Jan Jambon (N-VA) niet ver genoeg. De partij verliet de onderhandelingstafel. Nadien keurden N-VA en Open VLD zonder CD&V een nieuwe stikstofnota goed. Dat gebeurde volgens de officiële documenten “met een ruime meerderheid”. 

Grondwetsspecialisten lieten meteen verstaan dat die procedure geen juridische basis heeft. Er is binnen de Vlaamse regering namelijk een consensus nodig. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens vroeg via parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) aan de juridische dienst van het parlement om opheldering.

LEES OOK. Gaat het deksel van de beerput van de Vlaamse regering straks helemaal open? (+)

Die dienst concludeert nu dat de Vlaamse regering helemaal geen beslissingen kan nemen “met een ruime meerderheid”. “De Vlaamse regering beraadslaagt volgens de procedure van consensus. Dit sluit uit dat ze een beslissing kan nemen bij ruime meerderheid”, zo staat te lezen in de nota. 

Vlaams Belang-fractieleider Janssens wil Homans bij de start het actuadebat van dinsdagmiddag om extra opheldering vragen. “Een parlement dat debatteert over een conceptnota die niet eens rechtsgeldig is, maakt zich belachelijk”, zegt Janssens. 

LEES OOK. Straks volgt ongezien kookpunt van ongeziene crisis: “Brouns en Demir zullen geen genade kennen voor elkaar” (+)

“Al wil ik uiteraard wel het debat voeren over de crisis in de Vlaamse regering en hoe het nu verder moet. De vele Vlamingen op een wachtlijst voor een sociale woning, op een wachtlijst in de zorg, de Vlamingen in armoede en de boeren in onzekerheid verdienen te weten of er nog een regering is die hun problemen gaat aanpakken”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners