Advocaten en burgers kunnen hun strafdossiers voortaan online raadplegen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).© BELGA

Mensen die betrokken zijn in een strafzaak, zoals slachtoffers, nabestaanden, advocaten en verdachten, kunnen voortaan hun dossier digitaal inkijken op Just-on-web, de centrale toegangspoort van Justitie. Tot nu toe kon dat enkel op de griffie van de correctionele rechtbank of het hof van beroep. Met JustConsult wordt nu een digitale tool aangeboden om die inzage makkelijker te maken. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft de tool dinsdag voorgesteld op het kantoor van de Brusselse strafpleiter Dimitri de Béco.

mtmBron: BELGA

Slachtoffers en nabestaanden die tot voor kort hun dossier wilden inkijken, moesten daarvoor nog steeds naar de griffie van de rechtbank. Daarvoor waren ze afhankelijk van de openingsuren van die griffies, en moesten ze het dossier inkijken in een grote publiek ruimte met veel andere aanwezigen. Ook advocaten moesten de dossiers op de griffie gaan inkijken, maar als het papieren dossier bijvoorbeeld werd ingezien door een verdachte in een gevangenis, konden magistraten, advocaten en slachtoffers het niet consulteren. Wie een papieren kopie van het dossier wou krijgen, moest daarvoor betalen per bladzijde, wat snel kon oplopen tot maximaal 1.450 euro.

Om de toegang tot justitie sneller en menselijker te maken, werd de voorbije maanden werk gemaakt van een versnelde digitalisering van de strafdossiers. Kort voor de zomer van 2022 werden dossiers inzake moord, seksueel geweld en intrafamiliaal geweld al online beschikbaar gemaakt, en tijdens de zomer werd, met behulp van 134 jobstudenten die hielpen om 12,5 miljoen pagina’s in te scannen, een inhaalbeweging gemaakt om ook tienduizenden andere dossiers beschikbaar te maken. Het aantal digitaal beschikbare dossiers is zo van 1.600 naar 50.000 gestegen.

Tijdens een consultatie op het kantoor van meester de Béco toonde die aan de minister van Justitie hoe je het digitaal dossier kan inzien.

Aangeboden door onze partners