Verkeershinder en verscheidene brandjes tijdens brandweerprotest in Brussel: “Mijd de omgeving”
© REUTERS
Tussen de 500 en de 600 leden van de brandweer hebben zich dinsdag verzameld in gemeenschappelijk vakbondsfront voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De actie maakt deel uit van een week van protesten door de openbare diensten. “De betogers hielden zich niet aan het afgesproken parcours en staken op verscheidene plaatsen wat zaken in brand.”
De optocht trok vanaf de kathedraal richting de Congreszuil voor een ontmoeting met de ministers van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit).
De betogers hebben het vooraf afgesproken parcours niet altijd gerespecteerd, meldt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. “Op een gegeven moment zijn ze afgezakt richting Europese wijk, wat niet afgesproken was”, zo luidt het. “Op verscheidene plaatsen, zoals ter hoogte van het kruispunt Kunst-Belliard en in de Koningsstraat, hebben ze ook paletten en andere zaken in brand gestoken.”
De politiewoordvoerder benadrukt dat de betoging ook gepaard gaat met verkeershinder. “We blijven de mensen vragen om de omgeving zo veel mogelijk te vermijden.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Indexering
De brandweerlieden eisen meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Ook de huidige pensioenvoorwaarden moeten anders. Slogans als “60 jaar max” of “wie heeft belang bij de dood van de openbare dienst?” staan te lezen op de spandoeken van de protestanten.
“Terwijl in België de werkdruk voor officiers verhoogt door klimaatverandering en nieuwe technologieën, sluit de overheid vier op de zes kazernes”, zegt Eric Labourdette, afgevaardigde van de VSOA. Volgens de vakbonden hebben die sluitingen gezorgd voor 700 personeelsleden minder. “Elders breidt een werkgever zijn personeel uit bij een hogere werkdruk. Onze regering doet het tegenovergestelde”, zegt Labourdette.
De 18 miljoen euro extra die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aangekondigd voor 2023, zal gaan naar 34 noodhulpzones en de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp. Maar volgens de vakbonden dekt die de indexering van de lonen niet.
“De VSOA-FGGA-hulpzones vragen een financiering die in verhouding staat tot de nieuwe risico’s die we lopen”, voegt Labourdette toe. Dat is nodig voor een “massale aanwerving van personeel”.
Bovendien eisen de brandweerlieden het ontslag van minister Verlinden, omdat zij twee kapiteins en verschillende majoors “zonder enige voorwaarde” zou hebben aangesteld tot kolonel.
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
Expert verklaart drama van vergeten baby met video van experiment: “Het kan iedereen overkomen”
Van Quickenborne in debat met studenten over Reuzegomzaak: “Hoe gaat u het vertrouwen in justitie herstellen, meneer de minister?”
ASSISEN. Exen delen pijnlijke verhalen van Jurgen Demesmaeker: “Hij duwde me van de trappen omdat hij dacht dat ik hem aan het bedriegen was, terwijl hij mij bedroog”
Vlaming zag drama gebeuren in Annecy: “Vlakbij stond een moeder met een kinderwagen. Haar handen zaten vol bloed”
UZ Gent-personeel is niet meer welkom met de auto: kan je baas je parkeerplaats zomaar afnemen?