Overal is het nat en koud, maar hier denken boeren en gemeente al aan droge zomer: “Geen wateroorlog aan de Moervaart”
Schepen Peter De Bock aan de locatie op Koudenborm, waar vorig jaar zoveel om te doen was. — © ies
Hoewel het dezer dagen overal nat en koud is, denkt Moerbeke-Waas nu al aan een mogelijke nieuwe droge zomer. Aanleiding zijn de problemen die vorige zomer rezen toen honderdduizenden liters water uit de Moervaart werden weggepompt door land- en tuinbouwers die radeloos op zoek gingen naar water. Het gemeentebestuur trok daarom nu al naar de Vlaamse Waterweg om nieuwe afspraken te maken.
In de droge zomer van 2022 ontstond in Moerbeke heel wat commotie toen landbouwers dag en nacht water kwamen oppompen uit de Moervaart ter hoogte van het pittoreske brugje aan Koudenborm. “Onze Moervaart wordt letterlijk en figuurlijk leeggepompt. Honderdduizenden liters water worden dagelijks uit de vaart gehaald. Het lijkt hier wel een wateroorlog”, lieten enkele buren toen ongerust weten.
(Lees verder onder de foto)
Vorig jaar pompten landbouwers massaal water uit de Moervaart tijdens een lange droge periode. — © archief ies
Ze gingen hun beklag doen bij het gemeentebestuur en de milieudiensten. Maar omdat de Moervaart een bevaarbare waterloop is, mochten de landbouwers, die een vergunning hadden, hun activiteiten voort blijven zetten. “Tot het moment dat het waterpeil zodanig gedaald was dat er overal in Vlaanderen een captatieverbod werd ingesteld”, herinnert schepen van Landbouw Peter De Bock (Open VLD) zich nog. “Ook en vooral op de waterlopen die onder het beheer van de Vlaamse Waterweg vallen, zoals de Moervaart.”
De gemeente Moerbeke wil het dit jaar niet zover laten komen en is inmiddels al naar de Vlaamse Waterweg getrokken om nieuwe en betere afspraken te maken. “We begrijpen dat de locatie aan Koudenborm niet ideaal is. De plaats is beperkt en het brugje over de Moervaart niet geschikt voor uitzonderlijk zwaar vervoer”, zegt de schepen. “We gaan dus samen met de Vlaamse Waterweg zoeken naar andere locaties waar boeren water uit de vaart kunnen pompen. Samen met een captatiepunt aan de Tragel, nabij de vroegere suikerfabriek, was Koudenborm het enige punt waar water opgepompt werd.”
Water opvangen
De schepen wil ook de zekerheid dat land- en tuinbouwers water kunnen blijven oppompen in geval van hoge nood. “Al zijn we ook met de boeren in overleg om te kijken of zij zelf meer regenwater kunnen opvangen of om andere oplossingen te vinden om hun gewassen aan voldoende water te helpen”, besluit de schepen. “Maar laat ons toch ook hopen dat we weer een normale zomer krijgen waar niet enkel de zon veel schijnt, maar het ook toch af en toe eens regent.”
Lichaam van een man aangespoeld op strand in Wenduine: “Omstandigheden worden nog onderzocht”
Wie is de mysterieuze vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?
“Ik weet waarom jullie hier zijn”: hoe burenruzie in het ‘Beverly Hills van Limburg’ leidt tot schade-eis van 177.000 euro
Marie Verhulst reageert op vertrek van Koen Crucke: “Ik had nochtans de indruk dat hij er oké mee was”
Bart De Wever haalt zwaar uit naar CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: “Plaatsvervangende schaamte”