Top federale overheid blijft mannenbastion

© imago stock&people

Van alle hogere federale ambtenaren zijn drie op de tien vrouw. Dat blijkt uit cijfers van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen), die ze communiceert naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het aantal vrouwelijke hogere ambtenaren zit in de lift, maar de top van de federale overheid blijft een mannenbastion.

Bron: BELGA

In 2020 was 20 procent van de federale topambtenaren een vrouw, in 2022 was dat 30 procent, blijkt uit cijfers die De Sutter uit een studie van Vlerick haalde. Volgens De Sutter werpt de beslissing om de selectiecommissies samen te stellen uit minstens de helft vrouwen, “stilaan vruchten af”. 

Maar vrouwen solliciteren nog altijd minder vaak voor federale topjobs, hoewel ze het over het algemeen beter doen op de selectieproeven, zegt De Sutter. Meer dan 6 op de 10 kandidaten zijn mannen. Volgens de minister ligt dat deels aan de manier waarop de vacatures geschreven zijn. Vrouwen vragen bijvoorbeeld meer dan mannen duidelijkheid over de impact op het gezinsleven en de mate van flexibiliteit die verwacht wordt, klinkt het. De Groen-vicepremier wil daar aandacht voor hebben bij het opstellen van vacatures. 

Uiteindelijk wil De Sutter even veel vrouwen als mannen in leidinggevende functies bij de overheid. “Als er meer vrouwen in een leidinggevende rol komen, maakt dat ook andere vrouwen warm. Een overheid die de samenleving weerspiegelt, is een sterke overheid die vertrouwen inboezemt.”

Aangeboden door onze partners